Üzleti tippek

Vigyázzon, számviteli csapda az új Ptk.-ban!

Kevesen tudnak róla, hogy március közepétől változik a tartós bérletre vonatkozó szabályozás.

Sok ezer vállalkozást érint az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) március 15-én hatályba lévő rendelkezése. Eszerint bizonyos feltételek esetén pénzügyi lízinggé minősítik a határozott időre szóló bérleti konstrukciókat – hívja fel a figyelmet a Mazars.

A könyvvizsgáló vállalat szerint az érintettek többsége nem tudja, hogy változnak az ilyen ügyletekhez kapcsolódó nyilvántartási, könyvelési és adminisztrációs feladatok. Az új Ptk.-ban az olyan határozott ideig tartó bérletet is automatikusan pénzügy lízingnek minősítik, amelyeknél:

– a lízing futamideje eléri vagy meghaladja a lízingtárgy hasznos élettartamát,

– a futamidő nem éri el a gazdasági élettartamot, de a lízingbevevő a tárgy szerződéskori piaci értékénél jelentősen alacsonyabb áron (maradványértéken) megszerzi vagy megszerezheti a tulajdonjogot,

– a futamidő alatt fizetendő lízingdíjak összege eléri a lízingtárgy piaci értékét. Ez utóbbi feltétel független attól, hogy a futamidő hogyan viszonyul a lízingtárgy gazdasági élettartamához, illetve, hogy történik-e a futamidő végén tulajdonszerzés.

„Mivel a pénzügy lízing fogalmát a számviteli törvény a Ptk.-ra hivatkozva határozza meg, ezért a fenti feltételeknek megfelelő, március 15-ét követően megkötött tartós bérleti konstrukciókat a bérbeadónak és a bérbevevőnek is a pénzügyi lízing szabályai szerint kell majd kezelnie” – foglalta össze rá Nyári Zsolt szenior adómenedzser.

A szakértő szerint a cégek körében mindennapos gyakorlat, hogy az operatív működéshez szükséges eszközöket vagy azok egy részét (például irodai gépeket) tartós bérletbe vesznek, majd a futamidő végén – ami lehet akár két-három év is – visszaadják. A konstrukciók jellemzője (a pénzügyi lízingügyletekkel ellentétben), hogy az eszköz végig a bérbeadó (tulajdonos) könyveiben kerül kimutatásra, az eszköz után ő számol el értékcsökkenést, illetve a bérlőtől kapott összeget teljes egészében szolgáltatási díjként könyveli el.

Ráadásul a pénzügy lízing számviteli kezelése jelentősen eltér a tartós bérletes konstrukciókétól, így az új szabályozás jelentős befolyással lehet a társaságok nyilvántartási, könyvelési és adminisztrációs gyakorlatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik