Üzleti tippek

Hajnali rajtaütéssel sokkol a hatóság

Mostanában egyre gyakrabban tart a Gazdasági Versenyhivatal "előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét".

A helyszíni kutatás, a rajtaütésszerű helyszíni vizsgálat vagy angol kifejezéssel a dawn raid, azaz hajnali rajtaütés ugyanazt az eljárási cselekményt takarja.

Mit tehetnek a vállalkozók?

„Nem árt tisztában lenniük azzal, hogy a kutatás során milyen jogaik és kötelezettségeik vannak. Túl késő akkor segítségért folyamodni, amikor a hivatalnokok megjelentek a társaságnál, vagy bírságot szabtak ki rájuk” – összegezte Turi Anna, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda versenyjogi szakértője.

A “hajnali rajtaütésen” a cég székhelyén, telephelyén végzett, előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatást értik. Célja dokumentumok és adatok felkutatása és (másolatok) lefoglalása, hogy a vállalkozást versenyjogsértésért felelősségre vonják. A vizsgálatok ha nem is a hajnali, de általában a reggeli órákban kezdődnek.

Magyarországon a GVH, valamint az Európai Bizottság hivatalnokai is végezhetik ezt az eljárást. Az ellenőrök elsősorban a hivatalos helyiségekben (irodák, tárgyalók, raktárak) kutatnak. De magánhasználatban lévő helyiségeket és járműveket is megvizsgálhatnak, ha azok a jelenlegi vagy volt ügyvezetők, alkalmazottak használatában vannak vagy voltak a vizsgált időszakban.

Mi történik pontosan?

A hivatalnokok az ügyvezetés, a recepció, az alkalmazottak, sőt a jogi képviselő beleegyezése (vagy éppen a jelenléte) nélkül is beléphetnek a helyiségekbe. A kutatást ugyanakkor lehetőleg az érintett jelenlétében kell végezni. A versenyhatóság a vizsgálatot a gyakorlatban a munkakezdés óráiban kezdi meg, és hajlandó (rövid ideig) várni a vezetőség megérkezésére.

A vizsgálók összegyűjtik és lemásolják a jogsértést alátámasztó lehetséges bizonyítékokat: például írásos anyagokat, szerződéseket, kézzel írt jegyzeteket, naptárbejegyzéseket, adathordozókat stb. Továbbá az ott lévő számítógépeket, táblagépeket vagy akár a mobiltelefonokat is elkérik. A jelszavas védelem és a külső szerverek használata sem véd az intézkedésektől, és a vizsgálók kérdéseket is feltehetnek a jelenlévőknek – olvasható a közleményben

A versenyhatóságok súlyos (az előző üzleti évben elért nettó árbevétel 1 százalékáig terjedő) eljárási bírságot szabhatnak ki az együttműködés megtagadása vagy a kutatás akadályozása esetén. A GVH nemcsak a cégekre, hanem az alkalmazottakra, mint természetes személyekre is kiszabhat félmillió forintig terjedő bírságot.

A vállalkozások jogai és a hatóság kötelezettségei

A GVH a helyszíni kutatást csak előzetes bírói engedély birtokában végezheti, amely tartalmazza a feltételezett jogsértést, és megállapítja a vizsgálat kereteit. A hatóság az eljárás megindításáról külön végzést hoz. Célszerű tehát e dokumentumok tartalmát a kutatás kezdetekor alaposan megvizsgálni, hogy tisztában legyen a társaság a vizsgálat pontos terjedelmével és az ezzel kapcsolatos jogaival.

Védekezéshez való jog

A vállalkozást megillető egyik legfontosabb garanciális szabály a védekezési joggal kapcsolatos. A vizsgált cég jogi védelmet vehet igénybe a versenyhatóság eljárása, így a helyszíni kutatás során is (ugyanakkor a versenyhatóság nem köteles megvárni az ügyvéd megérkezését).

A helyszíni ellenőrzés kapcsán gyakran felmerül az a jog, hogy a társaság és az ügyvédei közötti kommunikáció (például e-mail) nem foglalható le, nem vizsgálható, és az később sem használható fel bizonyítékként: feltéve, hogy annak jellege magából az iratból kiderül. Viszont a belső jogásszal, jogtanácsossal folytatott kommunikáció sem a magyar, sem az uniós szabályok alapján nem esik a fenti védelem alá.

„Célszerű nemcsak a vezetőséget, hanem a munkavállalókat is részletesen kioktatni a szabályozásról, és megfelelően felkészülni egy lehetséges kutatásra, hiszen a versenyhatóság vizsgálata sorsdöntő lehet. Pontosan ezért egyre gyakoribbak a helyszíni kutatásra felkészítő tréningek” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Legújabb szabályok

A versenytörvény legutóbbi, 2014. július 1-jétől érvényes módosítása tovább részletezi a magyar szabályozást. Például az elnevezések között rendet téve helyszíni kutatásnak nevezi ezt az eljárást, valamint megszabja, hogy a vizsgálatot hétköznap reggel 8 és este 20 óra között kell végezni.

Részletes garanciális szabályok kerültek bevezetésre az elektronikus adathordozókról készült másolatok, valamint a védett ügyfél-ügyvéd kommunikáció kezelésével kapcsolatban is.

Dawn Raid-történelem

A hajnali rajtaütés hagyománya Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és Amerikában él, de persze ne felejtkezzünk el a „reggel megáll egy nagy fekete autó a lakás előtt”-alapvető magyar élményéről az 50-es (vagy akár a 40-es) évekből. Új-Zélandon a 70-es, 80-as években a kisebb csendes-óceáni szigetekről érkező illegális ott-tartózkodókat zaklatták a hatóságok – az akkori miniszterelnök rendőri eszközökkel gondolta megoldani ezt a problémát. Az elfogott illegális menekülteket visszazsuppolták oda, ahonnan jöttek (Samoa, Fidzsi). Nagy-Britanniában is foglalt házak lakosait gyűjtötték be ilyen módszerekkel 2002-től 2007-ig – menekülteket Algériából, Albániából, Afrika országaiból. Hát ilyen hagyományokat vesz át most a Gazdasági Versenyhivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik