Pénzügy

Vigyázat! A NAV rászáll idén a netre

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 02. 18. 15:08

A világhálóra felkerülő adatokat, információkat kiemelten fogja figyelni az adóhatóság, és az internetes értékesítéseket is célzottabbá teszik. Ezen kívül számos tevékenységet szúrtak ki maguknak, és az áfacsalások is célkeresztbe kerülnek, valamint az online pénztárgépes infók szintén.

Korábban a témában:

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hogy az idén mit ellenőriznek leginkább.

Ezekre a tevékenységekre szállnak rá

Az ellenőrizendő főbb tevékenységi körök a mezőgazdaságban az áfabotrányokkal is érintett sertéstenyésztés, a húsfeldolgozás-, tartósítás és a malomipari termékek gyártása. Az iparban a fémszerkezet gyártókat és az építési cégeket fogják elsősorban elővenni.

Ezen kívül sűrűbb ellenőrzésre számíthatnak a gépjármű szervizek, és alkatrészkereskedők, a cukor, édesség, zöldség, gyümölcs, élőállat, hús nagykereskedők is, valamint a reklámügynökségek, a munkaerő-kölcsönzők és a személybiztonsági szolgáltatók.

A következő években pedig az éttermek, a mozgó vendéglátás, a mérnöki tevékenység, a műszaki tanácsadás, és az immateriális javak kölcsönzése kerülhet nagyító alá, amihez már idén elkezdik az adatgyűjtést.

Nagyító alatt lesz a net is

A kockázatelemzésnél pedig a világhálóra felkerülő nyilvános adatokat, információkat ezentúl aktívabban fogják hasznosítani. Ezzel pedig az internetes értékesítéseknél végzett ellenőrzéseket próbálják majd jobban belőni, a megelőző kiválasztást célzottabbá tenni.

Az irányelv szerint növelni kell a valószínűsíthetően áfa csalásokban résztvevő, fiktív számlákat kibocsátók, a fiktívszámlák befogadásával, körbeszámlázással magasabb támogatási összeghez jutók, a belföldi termékértékesítéseiket közösségi termékértékesítésnek álcázók, a beszerzéseiket és így továbbértékesítéseiketis eltitkolók ellenőrzésre történő kiválasztásának arányát.

Nyugi, mindent ellenőriznek

Az idén is mindent ellenőrizni fog az adóhatóság amit korábban, a revizorokat több ágazatban az érdekképviseletek is segítik – mondta Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese kedden, az idei ellenőrzési irányelveket ismertetve.    Varga Árpád budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a NAV legfontosabb feladata az államot megillető bevételek beszedése, ezt szolgálja az ellenőrzés is.

A NAV eszközei az idén is bővültek, az online pénztárgépek bevezetése az elnökhelyettes szerint a második félévtől már eredményeket fog hozni. Újdonság az is, hogy már a pénzügyőrök is lefoglalhatnak mozgásban lévő szállítmányokat, ami eredményesebbé teheti az ellenőrzést.Beszélt arról is, hogy tavaly majdnem teljes mértékben teljesült a bevételi terv. A 10 722 milliárd forintos bevétel 5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a tervhez képest azonban 1,6 százalék az elmaradás. Az áfabevételek elmaradásában szerepe volt a rezsicsökkentésnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.