Üzleti tippek

Ezek a digitális pénz veszélyei

A Saxo Bank ügyvezetője szerint ahogy a Bitcoin erősödik, várhatóan egyre komolyabb szabályozási problémákba ütközik majd, miközben a részvényár szélsőséges ingadozása elijesztheti a komoly befektetőket. Minden találgatás okafogyottá válik azonban akkor, ha megjelennek az újabb, megbízhatóbb és megfelelően szabályozott digitális valuták, és kisöprik a Bitcoint a piacról – olvasható az összegzésben.

Azok, akik a ma ezerdolláros szinten mozgó Bitcoin-részvénybe annak idején 10 dollárért szálltak be, és ezzel egy államoktól független, szabályozatlan kísérletbe fektettek, mára igen jól jártak. Azok viszont, akik a komoly alapvető kockázatok miatt nem kértek a Bitcoinból, szintén nem tévedtek. Az utóbbi időben a digitális valuta nemcsak híressé, de hírhedtté is vált, elég, ha a nemrégiben pénzmosás vádjával letartóztatott kereskedőre gondolunk.

„Úgy vélem, hogy a Bitcoin hibát követett el azzal, hogy titokban tartotta tulajdonosai kilétét, bár nem kizárt, hogy egyes felhasználók számára éppen ez a vonzó” – mondta a Saxo Bank ügyvezetője. „A pénznyomtatási monopóliumot féltő hatóságok számára azonban ez világszerte kiváló indokot szolgáltat arra, hogy az egészet betiltsák. Attól tartok, Oroszország és Kína csak az elsők a sorban” – tette hozzá Lars Seier Christensen.

Köztes megoldást javasol a szakértő

A Bitcoin betiltása nem jelentené a megoldás végét, „mindössze” annyit, hogy törvénytisztelő polgárok és cégek nem élhetnének vele. Ha összehangolt lépések történnének a digitális pénz piacának korlátozására, a felhasználók biztonságérzete nem lesz más, mint illúzió. Azonban létezik köztes megoldás: a Bitcoin szempontjából érdemes lenne bizonyos fokú szabályozást elfogadni, és ezzel megelőzni a szigorúbb kormányzati ellenlépéseket.

Eléggé hektikus az árfolyam

A részvény szemfüles korai vásárlói számára az eddigi roham összességében elképesztő haszonnal járt, de a kereslet által felhajtott toronymagas ár árnyoldala az óriási ingadozás volt. Az 1212 dolláros ár novemberben órák leforgása alatt 500-ra zuhant. Christensen úgy véli, a Bitcoin útja hosszú távon tele van buktatókkal, miközben meggyőződése, hogy a hasonló digitális valutáknak van helyük a gazdaságban. Szerinte átgondoltabb struktúrákkal, a valós eszközökkel jobban összekapcsolt értékek mentén, illetve a szabályozási kérdések megoldásával lehetnének ezek a valuták sikeresek.

„Nem tekinthetünk el a papír árának szélsőséges ingadozásától, sem pedig a Bitcoin ködbe burkolózó tulajdonosi szerkezetétől. Viszont mivel valós piaci igényeket szolgál, valószínű, hogy előbb-utóbb új, fejlettebb megoldások is napvilágot látnak. A fent említett aggodalmak miatt a Saxo Bank jelenleg nem támogatja a Bitcoin kereskedését, de a digitális valutákban felhasználóként és befektetőként is komoly jövőbeli lehetőséget látunk” – összegezte a szakértő.

Hétfőn óriásit zuhant a Bitcoin árfolyama

Az OTP Treasury üzletkötője az árfolyamesés okairól a Gazdasági Rádió reggeli műsorában elmondta: a legfrissebb hírek szerint a legnagyobb Bitcoin-tőzsdén technikai okok miatt akadozott a kiutalás. Ez az ideiglenes befagyasztás pedig elég nagy pánikot okozott a piacon: míg január-decemberben 1000 dollár körül stabilizálódott az árfolyam, addig most 600 dollár környékére esett vissza a jegyzés.

Fekete Ákos hozzátette, hogy egyre több területen terjed a Bitcoin. Ezzel együtt viszont azt is tudni kell, hogy ez a technológia még viszonylag új, így az elemzők szerint még további fejlesztések kellenek. Szerinte az alternatív eszközök iránti bizalom kiépítéséhez a digitális pénz széles körű használhatóságára és stabil árfolyamra van szükség. Az elmúlt hetekben viszont egyiket sem láthattuk. Kína után az oroszok is betiltották a Bitcoin használatát, illetve legutóbb az Apple jelentette be, hogy leszedi a Bitcoin alkalmazásait a felületeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik