Gazdaság

Hatalmas botrány vártható az óriásbankoknál

Devizapiaci árfolyam-manipuláció gyanújával kért be adatokat tucatnál is több globális nagybanktól a New York-i pénzügyi felügyelet (DFS), így a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a Lloyds, a Royal Bank of Scotland és a Standard Chartered is érintett lehet az ügyben.

A Financial Times idézi a Bank of England – a brit jegybank – keretében működő brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet állásfoglalását is, amely szerint a vizsgált nagybankok kereskedőivel szemben felmerült devizapiaci manipulációs gyanú ugyanolyan súlyos, mint a Libor manipulálásának ügye.

Többmilliárdot kellett már fizetniük

A globális botránnyá vált, többmilliárdos bírságokhoz vezető Libor-ügy közvetlen előzményeként a brit pénzügyi felügyelet másfél éve feltárta, hogy a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja,  a Barclays kereskedői a 2008-2009-es pénzügyi válság előtt és alatt manipulálták a globális irányadó bankközi kamatlábat, a Libort.

A Libor – London interbank offered rate – a naponta megállapított londoni bankközi kamatláb, amelyet a kereskedelmi bankok által saját nagybani hitelköltségükről beterjesztett becslések alapján rögzítenek londoni idő szerint minden kereskedési nap délelőttjén. Ez a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint 360 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakcióhoz szolgál referenciakamatként. Ez a világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) több mint ötszöröse.

Már több brókernek távoznia kellett

Az ügyben kezdett vizsgálat kiterjedt számos más bankcsoportra is hasonló kamatmanipulációs tevékenység gyanújával.

A Financial Times csütörtöki értesülései szerint most ehhez járult a nagybankok által űzött devizapiaci árfolyam-manipuláció gyanúja, és az adatkéréssel az amerikai felügyelet “új frontot nyitott” a már elindított globális vizsgálatban. A lap két forrásból is úgy értesült, hogy a Deutsche Banktól, a Goldman Sachstól és a Citigrouptól – a vizsgálattal összefüggésben – máris több kereskedő távozott.

A Deutsche Bank elbocsátott mások mellett egy olyan kereskedőt, aki felzárkózó térségi devizapiacokra szakosodott – idézi forrásait a csütörtöki Financial Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik