Üzleti tippek

Trendi-e az energiatakarékosság?

Az Ipsos fiatalokat kérdezett arról, hogy mennyire figyelnek oda a környezetvédelemre.

A felmérés szerint a jövő nemzedéke fontosnak tartja, hogy figyeljen a környezetére, és a közepesnél nagyobb erőfeszítéseket tesznek azért, hogy óvják a körülöttük lévő világot.

A válaszadók leginkább az áramfogyasztás csökkentését emelték ki: 72 százalékuk jelezte, hogy lekapcsolja a villanyt, ha az adott helyiségben senki nem tartózkodik.

Egyre több szó esik arról, hogy az energiatakarékos fényforrások, illetve a LED-ek használatával jelentősen csökkenthető az áramszámla. A kutatás szerint minden második fiatal (49 százalék) figyel arra, hogy energiatakarékos fényforrást vásároljon. A szelektív hulladékgyűjtés a világítás mögött némileg lemaradva következik: 43 százalékkal. Ezt követi a háztartási készülékek vásárlásánál az energiabesorolás figyelembe vétele (41 százalék).

A többi környezetkímélő cselekvés már csak a kisebb részükre jellemző. A használaton kívüli termékek gyűjtőhelyre szállítása még nem igazán terjedt el közöttük: tízből hárman viszik el az elemeket, ketten a gyógyszereket a kijelölt pontokra.

A környezetvédelem a fiatal felnőttek minden rétegében nagyjából ugyanolyan mértékben fontos célkitűzés, de a tényleges megvalósításban már jelentős eltérések mutatkoznak. Az iskolázottság emelkedésével egyre inkább jellemzőbb a zöld gondolkodás: az alapfokú képzettségűek 100-ból 60, az érettségizettek 68, a diplomások 72 pontra értékelték fáradozásukat. A tizenévesek észrevehetően kevésbé törődnek ezekkel a kérdésekkel, mint a huszonévesek (60, illetve 70 pont).

Földrajzi szempontból alig mutatott különbséget a felmérés, miszerint a budapestiek és a vidékiek közvetlen környezetükért lényegében ugyanannyit tesznek (68 illetve 64 pont).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik