Üzleti tippek

Környezettudatos praktikák a “téli” időszakra

Igaz, jelenleg nem éppen téli az időjárás, de azért a naposabb évszakokhoz képest ilyenkor többször szorulunk a négy fal közé.

Ökoanyu segítségével összegyűjtöttünk néhány egyszerű és nagyon praktikus ötletet, amelyekkel könnyebben átvészelhetjük ezt az időszakot.

Egy csepp tisztaság

A hideg időben fogékonyabbak vagyunk a betegségekre, fertőzésekre. Ilyenkor jól jöhet, ha magunknál tartunk egy üvegcse jó minőségű, tiszta teafaolajat. Ez az illóolaj ugyanis kitűnő fertőtlenítő. Tegyünk egyetlen cseppet a tenyerünkre, és dörzsöljük el – utazás után, evés előtt. Az illata kicsit szúrós, de ne rójuk fel neki, hiszen fontos szolgálatot teljesít.

Téli tea

Az alma héjából is készíthető finom tea. Két (lehetőleg bio-) alma héját forrázzuk le fél liter vízzel, majd 20 perc múlva szűrjük le. Nem lesz intenzív íze, de nagyon kellemes forró ital lesz belőle, amely kitűnő segítség gyomorproblémák esetén, ráadásul az elalvást is megkönnyíti.

Gyurma házilag

Amikor kint nyúlós-nyálkás az idő, akkor jó, ha van pár dolog a tarsolyunkban, amivel a kicsiket a lakásban is le tudjuk foglalni. A jó minőségű gyurma elég drága, de jó hír, hogy könnyen elkészíthető otthon is: méghozzá filléres alapanyagokból.

Hozzávalók: 1 bögre liszt, 1 bögre víz, 1/3 bögre só, 1 evőkanál olaj, 1⁄2 teáskanál citromsav.

A hozzávalókat tegyük egy lábosba, és kezdjük el  melegíteni, de ne túl magas hőfokon. Közben kevergessük. Egy idő után az anyag elkezd sűrűsödni, ekkor már hamarosan készen is lesz. Egyszínű gyurmához az ételszínezőből cseppentsünk egy keveset a vízbe. Ha többszínű gyurmát szeretnénk,  akkor – miután összeállt a massza – szedjük annyi részre, ahány színt szeretnénk, és gyúrjuk hozzá az ételfestéket. Amikor nem használjuk, tároljuk a hűtőben egy zacskóban vagy műanyagdobozban.

Zsírkrétás falak

A gyereknek az egész világ egy nagy rajzpapír, és nem kímélik a lakást sem. Ha zsírkréta kerül a falakra, szekrényekre, asztalokra, akkor könnyen letisztíthatjuk szódabikarbónás pasztával. Egy kis tálba tegyünk egy evőkanál szódabikarbónát és egy kevés vizet, épp csak annyit, hogy pasztát kapjunk, és ezzel dörzsöljük át a „rajzos” felületeket! A falnál vigyázzunk, hogy ne áztassuk sokáig, mert ha nem vízálló a festék, akkor azt is leszedheti.

Két tipp a vízkő ellen

Ha a zuhanyrózsából alig jön a víz, vagy esetleg szét is pattan, érdemes arra gyanakodni, hogy belül vízköves. Ha fémből van, akkor egy éjszakára  tegyük ecetbe, és másnap megint olyan lesz, mint új korában.

Ha megmaradt a kifacsart citrom héja, ne dobjuk ki. Nagyon jó szolgálatot tehet a fürdőszobában. Csak jó alaposan dörzsöljük át a tisztítandó felületet, majd öblítsük le langyos vízzel. Ha valahol makacsabb vízkővel van dolgunk, és nem jön  le elsőre, akkor itt is az „ecetes borogatást” segíthet. Egy kisebb textil zsebkendőt vagy rongydarabot  itassunk át ecettel, és tekerjük be vele a problémás részt. Egy óra múlva vegyük le, és tusoljuk át. Nem kell ennél erősebb szert használni, hiszen az ecet is tökéletesen leszedi a vízkövet.

Mézédes ajakápoló

A hideg szél miatt télen még inkább figyelni kell az ajakápolásra. Egyrészt  fontos, hogy ne csak a nagy nyári melegben igyunk sok folyadékot, hanem télen is igyunk eleget. Ha pedig nagyon kifújta a szél a szánkat, gyári kencék helyett tegyünk rá egy kevés mézet. A mézben rengeteg értékes anyag található, amely kitűnően regenerálja a bőrt.

Hajpakolás másképp

Télen a nagy hidegben a sapka alatt a haj sokszor kicsit fénytelenebb, kevésbé élettel teli. Ez lehetne akár egy szuper, csillivilli hajpakolás reklámja is, pedig csak az olívaolajé lesz! Törölközővel dörzsöljük át a hajunkat, majd kenjük be olívaolajjal, és hagyjuk rajta egy-két órát. Majd a szokásos módon mossuk meg. Ha nagyon száraz vagy igénybe vett a haj, akkor egész éjszakára is rajta maradhat a pakolás, de ekkor tegyünk rá egy zuhanysapkát. A haj csillogó, fényes és könnyen kifésülhető lesz. Próbálkozhatunk más olajokkal is: a ricinus például remek hajnövesztő szer.

Szerző: Nagy Réka (Ökoanyu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik