Tudomány

5 dolog, amire okostelefon nélkül már nem lennél képes

Függők vagyunk. Szó szerint.

Kétségtelen, hogy a technológia átszövi mindennapjainkat. Olyannyira, hogy egyesek szerint már túlzásba is estünk: tanulmányok bizonyítják például, hogy az internet és a Google megváltoztatja az agyunk szerkezetét, hiszen manapság már kevésbé fontos valamit észben tartani – elég ha azt tudjuk, hogy hol lelhető fel az adott információ.

Nos, szerintünk van néhány dolog, amire okostelefon nélkül már tényleg képtelenek lennénk. De cáfoljatok ránk nyugodtan.

Jó reggelt?
Tegye fel a kezét, aki nem a mobilján állítja be az ébresztőórát. Gratulálunk, a kisebbséghez tartozol és nem éreznéd az okostelefon hiányát. Ezzel szemben a nyugati világ jelentős részében azért nem tudatosulna az okoskészülék eltűnése, mert a társaság nagy része fel se ébredne nélkülük.

Halló?
A beépített telefonkönyvnek köszönhetően annyira elkényelmesedtünk, hogy alig van telefonszám, amit fejből tudnánk tárcsázni. Sőt, ismerünk olyan – nevük elhallgatását kérő – egyéneket, akik a saját számukat is a mobiljukból szokták kilesni. “Magamat nem szoktam hívni.” Tény.

Mi?
És ha már itt tartunk, a telefonszámokon kívül is egészen sok mindent tárolunk már ezekben a kis kütyükben. Születésnapra is már csak a nagymamák emlékeznek Facebook nélkül.

Hol?
A papírból készült térképek a papírból készült telefonkönyvekkel jutottak egy sorsra, mióta bárhol, bármikor megnézhetjük, hogy aktuálisan hol vagyunk és merre kéne továbbhaladnunk. S bár a megfelelő megállónál valószínűleg még sikerülne leszállni, okostelefon nélkül a mindennapjainkon kívül eső helyszínek meglátogatása már súlyos gondokat okozna.

Havazik?
Szerencsére mindenkinek vannak olyan ismerősei, akik az aktuális időjárásról a közösségi oldalakon keresztül tájékoztatják a közt. Ennek híján léteznek erre szakosodott alkalmazások. De okostelefon nélkül mihez kezdenénk? Kinéznénk az ablakon? Csak nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik