Üzleti tippek

Az ünnepi díszkivilágítás veszélyei – Ezekre figyeljen!

Egy stílusosan elhelyezett kerti világítás feldobhatja az egész ház vagy az utcarész hangulatát – főleg karácsony idején. Van azonban néhány fontos dolog, amelyre nem árt ügyelni.

A vásárlás előtt mindenképpen nézze meg a csomagoláson, hogy a fényfüzér beltéri vagy kültéri-e. Ez utóbbi nyugodtan használható a lakásban is, de a beltéri világítás szabadban való elhelyezése életveszélyes lehet!

A kültéri fényfüzérek használatához a legtöbbször hosszabbító is szükséges. Szintén nagyon fontos, hogy ebből is kültéri változatot vegyen!

Ha az évekkel ezelőtt vett lámpákat vagy a régi hosszabbítót szeretné a kertben használni, akkor elengedhetetlen a szigetelés ellenőrzése is.

Apróságnak tűnik, de az sem mindegy, hogy a kerti világítás zsinórjait vagy a talajon lévő elemeit hogyan rögzíti. Fontos, hogy ezek ne akadályozzák a közlekedést, ne lehessen bennük elesni.

Alacsony áramszámlával is fényárban úszhat a kert

Esztétikai szempontból a kerti világítás esetén is a „kevesebb néha több” elv ajánlott. Ha viszont valaki mégis azt szeretné, hogy a kertje fényárban ússzon, az sokat spórolhat, ha a hagyományos izzók helyett LED-et választ. Igaz, ezek a fényfüzérek drágábbak, mint a hagyományosak, de egy idő után jócskán megtérül az áruk. Emellett a LED nagy előnye, hogy mielőtt valamelyik izzó kiégne, a LED-nek fokozatosan halványul a fénye.

Vigyázzon a silány és olcsó termékekkel!

Az ízléses kerti világítás akár néhány ezer forintból is kihozható. A pár száz forintos, rossz minőségű gyártmányoktól viszont óvakodjon, mert ezeknél nincs garancia arra, hogy a kültérinek árult világítótestek valóban megfelelnek az érintésvédelmi előírásoknak.

A karácsonyi szabadtéri világításhoz már ötezer forinttól vásárolhat százdarabos, egyszínű LED-es fényfüzért, vagy körülbelül hétezer forintért kétszáz darabosat. Aki nemcsak az ünnepek idején szeretné használni a kerti világítást, az választhat magának reflektort, kerti spotlámpát, többféle formájú szolár- vagy mozgásérzékelős lámpát is.

Jótanácsok a szereléshez

A kültéri munkát lehetőleg olyan villanyszerelőre bízza, akinek kellő tapasztalata van, mert egy rosszul kivitelezett kötés, csatlakozás amellett, hogy balesetveszélyes, más bajt is okozhat. Például előfordulhat, hogy hibakeresés miatt a kertet is fel kell ásni.

Fontos szabályok, veszélyek

A kerti világítás üzembe helyezésénél a kültéri villanyszerelésre vonatkozó technológiai eljárások, valamint az érintés- és munkavédelmi szabályok betartása szigorúan kötelező. Arra is figyelni kell, hogy a kiégett fényforrások cseréjénél a tömítéseket sérülésmentesen kell visszahelyezni.

Az is előfordulhat, hogy a műanyagból készült termékeket – valamint a töméseket, szigeteléseket – a kutya szétrágja. A balesetveszélyen kívül fennáll a beázás és a rövidzárlat veszélye is. Ne feledkezzen meg a tűzvédelmi szempontokról sem, mivel a száraz avar, a lehullott tűlevelek vagy az elszáradt gallyak könnyen meggyulladnak.

Mit mivel érdemes megvilágítani?

Felfelé mutató irányfényekkel az építészeti elemeket, az oszlopokat vagy például a növényeket lehet látványosan kiemelni. Az út menti kisebb lámpák a biztonságot is növelik, anélkül hogy az arra járók szemébe világítanának.

A talajba süllyesztett fényekkel a cserjéket és a fák koronáját hangsúlyozhatja. A faágakra szerelt lámpákkal holdfényhatást keltve felülről tud világítani. A fák koronájánál alul vagy az ágak között elhelyezett fényforrás – laza levélszerkezet esetén – sejtelmes, szórt fényt áraszt. A falra rögzített vagy a burkolatba süllyesztett lámpák pedig kiemelhetik a burkolat textúráját.

Tudta-e?

Már lehet kapni napelemes LED-es fényfüzért, amelyhez nem kell hálózati áramforrás, így nem fogyaszt áramot. Ráadásul nem kell kapcsolgatni, hiszen sötétedéskor magától bekapcsol.

Cikkünk az Energia Magazin legutóbbi számának írása alapján készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik