Üzleti tippek

Csehül állnak a cégek a biztosításokkal

Az alulbiztosítottság miatt sokan azt kockáztatják, hogy csak a káresemény töredékét kapják meg a biztosítótól.

A vállalkozói szektor egyik sajátos problémája, hogy a társaságok nem fordítanak kellő figyelmet az érték- és vagyonnövekedés követésére. Ez pedig jelentős kockázatot jelent – olvasható a Budapest Prime biztosítási alkuszcég összegzésében.

A vállalkozási vagyonbiztosítások sajátossága, hogy folyamatosan követniük kell a cég fejlődését, mert egy-egy új technológia, gyártósor, szolgáltatás bevezetésével emelkedik a társaság vagyona. Ha azonban a biztosításban ez a fejlődés nem jelenik meg, akkor nem feltétlenül érezhetik a cégek teljes körűen biztosítva magukat.

A megszorítás visszaüt

Másik fontos tényező, hogy a válság miatt bevezetett költségcsökkentő lépések a biztosításokat is érintették. Számos cég csökkentette a vagyonbiztosításra fordított kiadásokat, vagy rosszabb esetben felmondta a szerződést. Bár hivatalos adat nem áll rendelkezésre, de a piaci becslések szerint a folyamat eredményeképpen 70-80 százalékos alulbiztosítottságról beszélhetünk. A gyakorlatban pedig ez azt jelenti: előfordulhat, hogy egy-egy káresemény bekövetkeztekor a vállalkozás csupán a kárérték 50-60 százalékához jut hozzá. Ez pedig alapvetően befolyásolhatja a társaság helyzetét.

„A vállalkozási biztosítások sajátossága az is, hogy nem lehet ‘dobozos’, egységesített terméket kínálni. Ahány cég, annyiféle paraméter” – tette hozzá Biczi Orsolya, a Budapest Prime ügyvezető igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik