Üzleti tippek

Matolcsyék kamatvágása nem hatotta meg a cégeket

A kamat mértéke inkább a betételhelyezésnél kulcsfontosságú, a hitelfelvételnél kevésbé. Ez utóbbinál a teljes költség a meghatározó – derül ki a K&H nagyvállalati kutatásából.

Habár az alapkamat tavaly augusztus óta tartó csökkenésével párhuzamosan a hitelkamatok is fokozatosan mérséklődtek, ez önmagában nem okozott jelentős keresletnövekedést a vállalati hitelek piacán. Ennek oka – többi között – annak tudható be, hogy a hiteligénylésnél felmerülő szempontok között a hitelkamat nagysága csupán az egyik, és nem is a leghangsúlyosabb tényező.

Az 550 hazai nagyvállalat megkérdezésével történt felmérés adataiból az derül ki, hogy a hiteligénylésnél leginkább a hitelkamat felett jelentkező banki költségek a döntőek. Ezt a cégek 29 százaléka jelölte meg, míg a hitelkamat nagysága csupán a második helyen szerepelt, igaz, nem sokkal lemaradva (27 százalék).

Ezt olvasta?

A harmadik helyen az ügyintézés gyorsaságát említették, amely a cégek 16 százaléka számára meghatározó, míg az alacsony hitelfedezet 14 százalékuk számára kulcsfontosságú. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy a gyakorta túlzottnak ítélt banki adminisztráció ellenére az eljárás során alkalmazott egyszerű dokumentálás csupán a válaszadók 5 százalékának döntő szempont.

Ezzel szemben a vállalati betételhelyezésnél valóban a betéti kamat mértéke a leginkább meghatározó. A megkérdezettek legnagyobb arányban (39 százalék) ezt jelölték meg. A második helyre a bankbetét struktúrája került (23 százalék), vagyis az, hogy mennyire lett a termék az ügyfél igényeire szabva. Ezt a rugalmas hozzáférés követi (19 százalék). A cégek csupán 13 százaléka jelölte meghatározó szempontnak a biztonságot a bankbetét elhelyezésekor.

Szintén nem a kamat mértéke a legmeghatározóbb folyószámla-igénylés esetén, mivel a válaszadók csupán 8 százaléka jelölte ezt fontosnak. Ellenben az átutalási költségek, valamint a számlavezetési díjak döntő fontosságúak. Előbbit a vállalatok 52 százaléka, míg utóbbit 36 százalékuk jelölte be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik