Üzleti tippek

Gyanús címek: hogyan ismerheti fel a cégtemetőket?

Magyarországon gyakori, hogy egy címen sok társaság jelenik meg, mert tulajdonosaik szeretnék vállalkozásukat távol tartani tényleges és ellenőrizhető ingatlanaiktól. Van olyan cím, amelyet több mint 1800 cég választott székhelyül az elmúlt három évben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a múlt héten szenzációként jelentette be, hogy az eddigi legnagyobb gazdasági bűncselekményt sikerült lelepleznie egy egri cégtemetőből indult bűnbanda elfogásával. Az Opten céginformációs szolgáltató címkapcsolati hálója meglepő módon cégtemetőktől kevéssé fertőzött városnak mutatja Egert: a legfrekventáltabb címen is „csak” 27 vállalkozás található, ráadásul az egri listavezető címre bejegyzett társaságok még átlagosnak is nevezhetőek.

Továbblépve azonban találhatunk a listán olyan címeket, amelyeket egy gyakorlott NAV-ellenőr azonnal cégtemetőként azonosít. Az ellenőrök ugyanis az adatbázisokban kutatva pillanatok alatt el tudják különíteni a gyakori címeket (irodaházak, ipari parkok) és a székhelyszolgáltatókat a cégtemetőktől, bár átfedések és határesetek is adódhatnak.

Mikor beszélünk cégtemetőről?

Ha egy csoport jól bejáratott módon szünteti meg a vállalkozásokat, mentesítve a valódi tulajdonosokat és ügyvezetőket korábbi tevékenységük felelőssége alól. Jellemzően adóhátralékot és kifizetetlen számlákat felhalmozókat vesznek át, és ezek megfizetése nélkül „menedzselik le” a társaság megszűnését. A folyamat általában a többlépcsős – lenyomozhatatlan külföldi vagy hajléktalan hazai magánszemélynek történő – eladással kezdődik, majd a papírok és pecsétek elégetése következik. A cégtemetőkre jellemző, hogy egyes címek, magánszemélyek újra és újra előkerülnek akár több száz felszámolás közeli vállalkozás esetében is.

Szélsőséges esetben a vállalkozás eleve egy hajléktalanszálló címére vannak bejegyezve. Gyakran bukkannak fel körükben cégjegyzéstől eltiltott személyek, ukrán tulajdonosok, felszámolt és felszámolás alatt álló vállalatok, általában alig néhány személy vagy cím köré csoportosulva. A frekventált egri címekből kiindulva az Opten címkapcsolati hálóját elemezve néhány lépésben azonosítható számos cégvezetéstől eltiltott magánszemély, illetve e személyek cím- és tulajdonosi kapcsolatai.

A székhelyszolgáltatók felvállaltan biztosítanak adminisztratív székhelyet a frissen alapított és már működő vállalkozások ezreinek. A jelenlegi jogi keretek engedélyezik a székhely-szolgáltatási tevékenységet, és vannak gazdasági helyzetek, amikor ennek az igénybevétele valóban indokolt. Tipikusan ilyen helyzet, amikor egy település kedvező iparűzési és más adófeltételeket kínál.

Csakhogy, mivel a székhelyszolgáltatók jellemzően átvállalják a gyors alapítás adminisztratív lebonyolítását, illetve könyvelést, adótanácsadást is vállalnak, tevékenységükkel melegágyává válhatnak a szürkegazdasági folyamatoknak. A szolgáltató nem ismerheti a hozzá bejegyzett összes cég tevékenységét, és ha nem is járt el jóhiszeműen a problémás esetekben, ennek a tényét a hatóságnak kell bizonyítania.

A legtöbb cégnek helyet adó címek

Bejegyzett vállalkozások száma 2010 és 2013 között:

1064 Budapest, Podmaniczky u. 57. (1813)

1141 Budapest, Szugló u. 82. (1450)

1085 Budapest, József körút 69. (1250)

1054 Budapest, Honvéd u. 8. (1166)

1184 Budapest, Aranyeső u. 8. (1089)

1063 Budapest, Szinyei Merse u. 10. (1073)

1037 Budapest, Bokor u 9–11. (788)

1157 Budapest, Nyírpalota u 5. (782)

1078 Budapest, Rottenbiller u 44. (734)

1115 Budapest, Bártfai u 44. (733)

Forrás: Opten

Az ipari parkok és irodaházak esetében a földrajzi elhelyezkedés indokolja a közös címet. Normál esetben ez önmagában nem is ad okot gyanúra. A tömeges jelenlét azonban jó terepet biztosíthat a NAV szeme elől elbújni igyekvőknek is.

A tömegesen használt címek 40 százalékkal kockázatosabbak

Elviekben tehát nincs akadálya, hogy több vállalkozást is ugyanarra a címre jegyezzenek be tulajdonosaik, és arra is van példa, hogy az ilyen címre bejegyzettek jogi és adózási szempontból is megfelelően működnek. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a tömegesen használt címekre bejegyzett társaságok 40 százalékkal kockázatosabbak, mint amikor a címen csak egy-két vállalkozás található.

Cégtemetők esetében a szálak legtöbbször messzire vezetnek, viszont a címkapcsolatok vizsgálata jó alappillére a megfontolt ellenőrzésnek vagy akár a hitelbírálatnak. Az összetett hálózatok felderítése évekig is eltarthat, azonban a hazai hatóságok sokat fejlődtek az elmúlt években. A cégjegyzéstől eltiltott magánszemélyek nyilvántartása, az egyórás elektronikus cégbejegyzés eltörlése, az adóregisztrációs eljárás vagy a kényszertörlési eljárás bevezetése egyfajta normalizálódást indított el a cégstruktúrában.

Ha a mostani helyzetet összehasonlítjuk a 2010-essel, láthatjuk, hogy nagymértékben visszaesett azoknak a címeknek a száma, amelyeken jelentős számú bejegyzett társaság található. 2010-ben még közel 14 ezer címen volt tíz vagy több vállalkozás bejegyezve, ugyanez a szám mára alig több mint 7 ezerre csökkent. Ugyanakkor egyfajta tömörödés is kialakult a „címpiacon”, egy Podmaniczky utcai budapesti címet például több mint 1800 vállalat választott székhelyéül az elmúlt három évben. A tíz legfrekventáltabb címen pedig közel 11 ezer székhelybejegyzéssel találkozhatunk. Ez sajnos arra utal, hogy egyfajta bejáratott út alakult ki a gyorsított cégalapításra, ami elősegíti a kényszervállalkozások terjedését és a cégstruktúra további bonyolítását, valamint a működés hatóságok előli elfedését.

Újabb mérföldkő lehet az elaprózódott cégstruktúra elleni harcban a korlátolt felelősségű társaságok törzstőkéjének megemelése 2014 márciusától – olvasható az Opten közleményében.

Ajánlott videó