Üzleti tippek

Így fizessen kevesebbet a pénztárgépekért

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2013. 09. 04. 09:39

Az igényelhető támogatás gépenként 50 ezer forint, és vállalkozásonként legfeljebb 5 cseréhez kérhető.

Korábban a témában:

„A pénztárgép használatára kötelezett adóalany a saját tulajdonában álló, általa üzemeltetett és 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett gép idei cseréjénél veheti igénybe a támogatást. Továbbá azok is kérhetik ezt a segítséget, akiknek a 24/1995. (XI. 22.) PM-rendelet 3. § (2) bekezdése alapján felmentésük volt a pénztárgéphasználat alól” – részletezte a szabályozást dr. Székely Péter, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. adótanácsadója.

A támogatás feltételei

Az üzemeltető a 2011-es adóévben legfeljebb 500 millió forint nettó árbevételt ért el, vagy tevékenységét 2012. január 1-jét követően kezdte meg.

A kérelem benyújtásának időpontjában nem áll felszámolási, végelszámolási, csőd- vagy kényszertörlési eljárás hatálya alatt.

A kérelem benyújtásának időpontjában rendelkezik adószámmal, és nem áll adószám-felfüggesztés hatálya alatt.

További kritérium, hogy az üzemeltetőnek nem lehet a NAV-nál nyilvántartott, túlfizetéssel csökkentett, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 1 millió forintot meghaladó adó- és vámtartozása. Kivéve, ha arra a Nemzeti Adó- és Vámhatóság részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyezett.

Az üzemeltetőnek a kérelem benyújtásakor a munkáltatóként, kifizetőként levont adó esetében az adótartozása nem haladhatja meg a 10 ezer forintot.

A pénztárgép-regisztrációhoz szükséges egyedi azonosítóhoz és a fenti támogatás igényléséhez a PTGREG jelű nyomtatványt kell kitölteni, és elektronikus úton eljuttatni a NAV részére. „Ezt az adatlapot annak is ki kell töltenie, aki nem jogosult támogatásra, mert a pénztárgépvásárláshoz neki is regisztrációs kóddal kell rendelkezni. A nyomtatvány külön lapján kell igényelni a támogatás igénybevételére jogosító kódot, és külön lapon a pénztárgép regisztrációhoz szükséges azonosítót” – összegezte a Saldo szakértője.

Dr. Székely Péter hozzátette: a támogatásra jogosító regisztrációs kód birtokában a pénztárgép-üzemeltető a támogatással csökkentett vételáron kapja meg a gépet, az eladó pedig az állami adóhatóságtól igényelheti a különbözetet.

Az adótartozás esetén mi a teendő?

Azoknál, akik a cseréhez támogatást is szeretnének igényelni a PTGREG adatlapon, a leggyakoribb kizáró feltétel az, hogy munkáltatóként, kifizetőként a levont adók és járulékok esetében 10 ezer forintot meghaladó adótartozásuk van.

A NAV ekkor is kiadja a cseréhez szükséges kódot, viszont ez az azonosító nem tartalmazza a támogatásra való jogosultságot. Ebben az esetben az üzemeltető a következők szerint járhat el: amikor már nincs munkáltatóként, kifizetőként 10 ezer forintot meghaladó adótartozása (az adófolyószámlán ezek a 290, 291 és 293-as adónemek), akkor ismételten benyújthatja a támogatás iránti kérelmét a PTGREG adatlap TAM-02-es lapján. Ha az igénylő a 16/2013. (VI. 3.) NGM-rendelet 4. § (4) bekezdésében említett feltételek mindegyikének megfelel (lásd fenti keretes kiemelés), akkor részére új egyedi kódot állítanak ki. Ezzel az azonosítóval pedig meg tudja vásárolni a támogatástartalommal rendelkező pénztárgépet.

A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje: 2013. december 15.

Az uniós plafont is figyelembe kell venni

A támogatás de minimis (csekély összegű) támogatásnak minősül, ezért a vállalkozásnak vizsgálnia kell azt is, hogy eddig ilyen típusú segítséget mekkora összegben vett igénybe. Ha a kérelemben meghatározott és az üzemeltető által már elnyert de minimis támogatások összege együttesen meghaladja az uniós jogszabályokban meghatározott küszöbértéket, akkor a támogatási igény a küszöbértékig érvényesíthető.

Ez az összeg az Európai Bizottság 2006. december 15-i 1998/2006/EK-rendeletéből állapítható meg. A kivételektől eltekintve (közúti szállítás, halászat, mezőgazdaság stb.) a fő szabály, hogy bármely három pénzügyi év időszakában bármely vállalkozás részére odaítélt csekély összegű támogatás összege nem haladhatja meg a 200 000 eurót (a közúti szállítás terén működő vállalkozások esetében ez a határ 100 000 euró).

Mire figyel az adóhatóság szeptembertől?

Tekintettel arra, hogy jelenleg kevés elektronikus pénztárgép van forgalomban, a NAV szeptembertől annak az ellenőrzését kezdi meg, hogy az érintett adózók az online pénztárgép hiányában rendelkeznek-e az online gép vásárlásához, üzembe helyezéséhez szükséges kóddal. Ezt 2013. augusztus 31-éig kellett igényelni. A regisztráció határidejének elmulasztása esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szabhat ki.

Ha az adóalany megigényelte az azonosítót, de az online típusú pénztárgép megvásárlása és üzembe helyezése augusztus 31-ig nem valósult meg, úgy természetesen augusztus 31-e után is (mindaddig, amíg az online gép használatát nem kezdi meg) köteles a nyugtaadási kötelezettségét pénztárgéppel teljesíteni. Ennek során az elektronikus naplóval nem rendelkező régi pénztárgépét használhatja, azaz nem állhat vissza a kézi nyugta alkalmazására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.