Üzleti tippek

Így fizessen kevesebbet a pénztárgépekért

Sipos Anikó
Sipos Anikó

újságíró. 2013. 09. 04. 09:39

Az igényelhető támogatás gépenként 50 ezer forint, és vállalkozásonként legfeljebb 5 cseréhez kérhető.

Korábban a témában:

„A pénztárgép használatára kötelezett adóalany a saját tulajdonában álló, általa üzemeltetett és 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett gép idei cseréjénél veheti igénybe a támogatást. Továbbá azok is kérhetik ezt a segítséget, akiknek a 24/1995. (XI. 22.) PM-rendelet 3. § (2) bekezdése alapján felmentésük volt a pénztárgéphasználat alól” – részletezte a szabályozást dr. Székely Péter, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. adótanácsadója.

A támogatás feltételei

Az üzemeltető a 2011-es adóévben legfeljebb 500 millió forint nettó árbevételt ért el, vagy tevékenységét 2012. január 1-jét követően kezdte meg.

A kérelem benyújtásának időpontjában nem áll felszámolási, végelszámolási, csőd- vagy kényszertörlési eljárás hatálya alatt.

A kérelem benyújtásának időpontjában rendelkezik adószámmal, és nem áll adószám-felfüggesztés hatálya alatt.

További kritérium, hogy az üzemeltetőnek nem lehet a NAV-nál nyilvántartott, túlfizetéssel csökkentett, 180 napon keresztül folyamatosan fennálló 1 millió forintot meghaladó adó- és vámtartozása. Kivéve, ha arra a Nemzeti Adó- és Vámhatóság részletfizetést vagy fizetési halasztást engedélyezett.

Az üzemeltetőnek a kérelem benyújtásakor a munkáltatóként, kifizetőként levont adó esetében az adótartozása nem haladhatja meg a 10 ezer forintot.

A pénztárgép-regisztrációhoz szükséges egyedi azonosítóhoz és a fenti támogatás igényléséhez a PTGREG jelű nyomtatványt kell kitölteni, és elektronikus úton eljuttatni a NAV részére. „Ezt az adatlapot annak is ki kell töltenie, aki nem jogosult támogatásra, mert a pénztárgépvásárláshoz neki is regisztrációs kóddal kell rendelkezni. A nyomtatvány külön lapján kell igényelni a támogatás igénybevételére jogosító kódot, és külön lapon a pénztárgép regisztrációhoz szükséges azonosítót” – összegezte a Saldo szakértője.

Dr. Székely Péter hozzátette: a támogatásra jogosító regisztrációs kód birtokában a pénztárgép-üzemeltető a támogatással csökkentett vételáron kapja meg a gépet, az eladó pedig az állami adóhatóságtól igényelheti a különbözetet.

Az adótartozás esetén mi a teendő?

Azoknál, akik a cseréhez támogatást is szeretnének igényelni a PTGREG adatlapon, a leggyakoribb kizáró feltétel az, hogy munkáltatóként, kifizetőként a levont adók és járulékok esetében 10 ezer forintot meghaladó adótartozásuk van.

A NAV ekkor is kiadja a cseréhez szükséges kódot, viszont ez az azonosító nem tartalmazza a támogatásra való jogosultságot. Ebben az esetben az üzemeltető a következők szerint járhat el: amikor már nincs munkáltatóként, kifizetőként 10 ezer forintot meghaladó adótartozása (az adófolyószámlán ezek a 290, 291 és 293-as adónemek), akkor ismételten benyújthatja a támogatás iránti kérelmét a PTGREG adatlap TAM-02-es lapján. Ha az igénylő a 16/2013. (VI. 3.) NGM-rendelet 4. § (4) bekezdésében említett feltételek mindegyikének megfelel (lásd fenti keretes kiemelés), akkor részére új egyedi kódot állítanak ki. Ezzel az azonosítóval pedig meg tudja vásárolni a támogatástartalommal rendelkező pénztárgépet.

A kérelem benyújtásának jogvesztő határideje: 2013. december 15.

Az uniós plafont is figyelembe kell venni

A támogatás de minimis (csekély összegű) támogatásnak minősül, ezért a vállalkozásnak vizsgálnia kell azt is, hogy eddig ilyen típusú segítséget mekkora összegben vett igénybe. Ha a kérelemben meghatározott és az üzemeltető által már elnyert de minimis támogatások összege együttesen meghaladja az uniós jogszabályokban meghatározott küszöbértéket, akkor a támogatási igény a küszöbértékig érvényesíthető.

Ez az összeg az Európai Bizottság 2006. december 15-i 1998/2006/EK-rendeletéből állapítható meg. A kivételektől eltekintve (közúti szállítás, halászat, mezőgazdaság stb.) a fő szabály, hogy bármely három pénzügyi év időszakában bármely vállalkozás részére odaítélt csekély összegű támogatás összege nem haladhatja meg a 200 000 eurót (a közúti szállítás terén működő vállalkozások esetében ez a határ 100 000 euró).

Mire figyel az adóhatóság szeptembertől?

Tekintettel arra, hogy jelenleg kevés elektronikus pénztárgép van forgalomban, a NAV szeptembertől annak az ellenőrzését kezdi meg, hogy az érintett adózók az online pénztárgép hiányában rendelkeznek-e az online gép vásárlásához, üzembe helyezéséhez szükséges kóddal. Ezt 2013. augusztus 31-éig kellett igényelni. A regisztráció határidejének elmulasztása esetén az adóhatóság mulasztási bírságot szabhat ki.

Ha az adóalany megigényelte az azonosítót, de az online típusú pénztárgép megvásárlása és üzembe helyezése augusztus 31-ig nem valósult meg, úgy természetesen augusztus 31-e után is (mindaddig, amíg az online gép használatát nem kezdi meg) köteles a nyugtaadási kötelezettségét pénztárgéppel teljesíteni. Ennek során az elektronikus naplóval nem rendelkező régi pénztárgépét használhatja, azaz nem állhat vissza a kézi nyugta alkalmazására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

szent-korona(1)(1)(430x286).jpg (szent korona)

Négyezer milliárdot fizetett a Szent Koronáért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(L to R) Members of "Generation Basic Income" Daniel Haeni, Pola Rapatt, Marilola Wili and Che Wagner pose with eight million coins of Swiss five-cent in a vault on December 3, 2013 in Basel, inside a bank safe that will both go on sale on a luxury website. The 15 tons coins were dumped by a truck last october in front of the Swiss house of Parliament in a symbolic gesture when the activists submitted over 130,000 signatures to organize a nationwide referendum guaranteeing all Swiss nationals a basic income of CHF 2,500 a month (2,700 USD). AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.