Üzleti tippek

Romlott az adózási morál – Egyre nehezebb a behajtás

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2013. 09. 03. 12:05

Ezermilliárd forint után kutatnak az adóvégrehajtók.

Korábban a témában:

Jelenleg minden korábbinál nagyobb számú, 357 200 adóvégrehajtás van folyamatban, 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt. Az adófizetési morál romlását az is mutatja, hogy az adóvégrehajtással érintett tartozás összege egy év alatt ennél is jóval nagyobb mértékben, 22,8 százalékkal növekedett. Ez év július végén az adóvégrehajtásokkal érintett összeg megközelítette az ezermilliárd forintot (976,7 milliárd). Egy évvel korábban az ilyen irányú hatósági intézkedések 795,3 milliárd forintról szóltak – összegezte a feketelista.hu.

Az idén már 227 milliárdot behajtottak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön nyilvántartásban szerepelteti a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló nagy összeggel tartozó (100 millió forintot meghaladó) cégek és magánszemélyek adatait. Ez a céglista egy év alatt 11,7 százalékkal, szám szerint 193 vállalkozás nevével bővült, és elérte az 1836-ot. Fél évnél (180 nap) régebben fennálló adótartozásuk összege 8,8 százalékkal növekedett, és jelenleg 786,9 milliárd forintra rúg.

A nagy összegű, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek száma (4066) is meghaladja az egy évvel ezelőttit (3749), ám tartozásuk összege ez idő alatt 213,5 milliárd forintról 189,8 milliárd forintra csökkent.

Elhúzódó eljárások

Ha az adózónak lejárt esedékességű (bevallás, jogerős határozat) adófizetési kötelezettsége keletkezik, a NAV haladéktalanul megindítja az adóvégrehajtási eljárást. Ennek különböző formái lehetnek: inkasszó, jövedelem-letiltás, gépjárműfoglalás, ingatlan-végrehajtás. Ha ezek az adminisztratív intézkedések nem vezetnek eredményre, az adóvégrehajtás helyszíni eljárással, a vagyonelemek felkutatásával folytatódik.

Januártól július végéig az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal több adóvégrehajtási eljárást indítottak, 21 százalékkal nagyobb összegű adótartozás behajtására. Az inkasszós bevételek 6 százalékkal, a jövedelem-letiltásokra befolyt összegek 10,3 százalékkal növekedtek. Az árverések bevételei viszont 4,4 százalékkal elmaradtak a megelőző évitől. A NAV tájékoztatása szerint egyre nehezebb és időigényesebb a behajtás. Az adóvégrehajtási eljárást az adóhatóság az elévülési időn belül bármikor és akár többször is megkísérelheti.

Ellenőrizze a céges partnereket

Ha kiderül, hogy a gazdálkodó szervezet adótartozása behajthatatlan, az adóhatóság haladéktalanul intézkedik az adószám felfüggesztéséről, felszámolási eljárást, illetve cégtörlési eljárást kezdeményez az illetékes bíróságnál.

A NAV tájékoztatása szerint ezekben az ügyekben kiemelt feladat a törvényességi felügyeleti, illetve az ismeretlen székhelyű cég megszüntetése iránti eljárás mielőbbi megindítása. Az adóhatóság a behajtásra reménytelen követelések egyre jelentősebb hányadát, az úgynevezett engedményezési megállapodás alapján, átadja a Magyar Követeléskezelő (MKK) Zrt.-nek. Jelenleg 13 700 felszámolás alatt álló cég megközelítően 200 milliárd forintnyi tartozását próbálják ily módon behajtani. Adószakértők szerint azonban ennek az összegnek néhány százalékos elérésére is alig van esély.

„Az a tény, hogy folyamatosan növekszik az adóval tartozó, illetve már az adóvégrehajtás szakaszába került cégek száma, egyre nagyobb körültekintést igényel az üzleti világ szereplőitől. Ajánlatos, hogy mielőtt új szerződést kötnek, alaposan ellenőrizzék a kiszemelt üzleti partnert. A feketelista.hu honlapon 12 állami intézmény összes elmarasztaló döntéséről tájékozódhat – fűzte hozzá Iklódi András, a portál főszerkesztője.

Havonta jönnek a végrehajtók

A honlap szerkesztői összeállították azoknak a cégeknek a százas listáját, amelyek ellen idén a legtöbbször rendeltek el adóvégrehajtást. A névsorban hat olyan társaság található, amellyel szemben fél év alatt hatszor, átlagosan tehát havonta kellett az adóhatóságnak intézkednie.

17 vállalkozás hat hónap alatt ötször, 50 cég pedig négyszer szerepelt az adóvégrehajtók nyilvántartásában. Meglepő, hogy a száz „kigyűjtött” társaság között mindössze két fővárosi található. Gyakran, összesen tízszer szerepel viszont Kaposvár, hatszor Paks és ötször Siófok neve. Az is elgondolkodtató, hogy a száz vállalkozás között egyetlen részvénytársaság nevét sem olvashatjuk, ugyanakkor kilenc betéti társaság érintett. Közülük kettőnél az idén már hatszor „járt” az adóvégrehajtó. Egyikük, a dombóvári Kulimary Kereskedelmi Bt. régi ügyfele az adóhatóságnak; az ideivel együtt eddig összesen 28 alkalommal kellett behajtani tőle az adótartozást.

A nagyatádi HU-MÉSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-nek eddig kilencszer kellett fogadnia a végrehajtókat. Szenna a székhelye a Robicon Személyi és Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.-nek; az idei hattal együtt tizenhatszor kapott a hatóságtól adóbehajtásra vonatkozó végzést.

Marcaliban van bejegyezve a TARGO 2000 Targoncajavító Kft., az elmúlt három év alatt összesen huszonötször indult ellene adóvégrehajtás. A kőröshegyi Mobil-Autó Line Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetőinek 2011 augusztusa óta huszonnégyszer volt dolguk az adóvégrehajtókkal, átlagosan minden hónapban.

A kétes értékű „rekordot” minden bizonnyal a szekszárdi Posta-Kocsi Fuvarozási és Szállítmányozási Kft. tartja; eddig összesen harminchétszer szedték be tőle adótartozását adóvégrehajtással – olvasható a közleményben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.