Üzleti tippek

Kevésbé hullanak a cégek

Jelentős javulást hozott az első félév a cégvilágban, a bedőlési mutató csökkenése pedig  azt vetíti előre, hogy a jövőben stabilabbá válhat a társaságok működése.

Egyre kevesebb vállalkozás válik fizetésképtelenné: a Bisnode Bedőlési Index a tavaly jellemző 4 százalékról 3,14 százalékra csökkent. Az iparágakat tekintve továbbra is az építőipar a legkockázatosabb. Ezzel együtt egyre kevesebb új cég alakul, bár a működő vállalkozások száma lassan ugyan, de még mindig emelkedik.

A cégalapítási kedv egyre inkább csökken Magyarországon. Az első félévben ugyanis 26 százalékkal kevesebb vállalkozás alakult, mint 2012 azonos időszakában. Januártól júniusig nagyjából 18 500 új társaságot jegyeztek be, ez a szám egy éve még majdnem 25 ezer volt – áll a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzésében.

Magyarországon 2013. július 1-jén több mint 565 ezer társas vállalkozás működött, ami csupán 1,3 százalékkal több mint tavaly július elején. Évről évre nő az aktív cégek száma, azonban ez a növekedés egyre kisebb mértékű, és várható, hogy hamarosan csökkenni fog a számuk.

A 3 milliós minimum következményei

A jövő március közepétől életbe lépő szabályozás is a gombamód növekvő cégszám ellen hat, ugyanis ismét 3 millió forintban határozza meg a kft-alapításhoz szükséges minimális jegyzett tőkét. 2012 elején, amikor csupán az illetékek változtak, sokan előrehozták cégalapításukat az alacsonyabb költségek miatt. Ez alapján feltételezhetjük, hogy 2014 elején az új cégalapítások számában növekedés történik majd. Előfordulhat, hogy a meglévő vállalkozásoknak is fel kell majd emelniük tőkéjüket. Igaz, erre haladékot kaphatnak, illetve ezt apportként is teljesíthetik, így az előrehozott cégalapítás valószínűleg jellemző lesz a jövő év elején is – vélik a Bisnode szakértői.

Az iparágak közel harmadánál csökkent a működő vállalkozások száma az elmúlt egy évben. A legnagyobb csökkenés (több mint 2 százalékos) a bútorgyártásban, a textiliparban és a bányászatban volt. Az élelmiszergyártásban, a nagykereskedelemben, a szolgáltatási szektorban, a közműszolgáltatóknál és a gépjavítás területén azonban 3 százalékot meghaladó mértékben nőtt a vállalkozások száma.

Csökkenhetnek a fizetési határidők

Az átlagos fizetési határidő Magyarországon évek óta 29-30 nap körül van, az elmúlt fél évben azonban 27 napra csökkent. Az építőiparban és a papíriparban, valamint az elektronikai gyártásban nem ritka a jóval magasabb határidő. A papíripari cégeknél az átlag meghaladta a 40 napot, az építőiparban a 41 napot, az elektronika területén pedig a 48 napot. A július 1-jén életbe lépett törvény a maximális fizetési határidőt 30 napban határozza meg, és indokolt esetben engedi a 60 napot. Ebből következik, hogy az átlag biztosan csökkenni fog, mivel idén eddig a számlák 20,5 százalékánál 30 nap feletti fizetési határidővel kellett kalkulálni. Továbbá 60 nap feletti határidőt a kibocsátott számlák 5,61 százalékánál szabtak meg.

A Bisnode adataiból az látszik, hogy az átlagos fizetési késedelem az első félévében 23 nap volt, míg egy éve ez csupán 20 nap volt. A fizetési határidő rövidülésével gyakran előfordul, hogy a késedelmek nőnek meg – mondta Keleti József a Bisnode csoport országigazgatója.

Ma átlagosan csupán a számlák 61 százalékát fizetik ki határidőben a cégek. Ez az érték az elmúlt fél évben javult. De ez nem feltétlenül jelzi a fizetési morál javulását, mivel egyre többen szabnak szigorúbb fizetési feltételeket, és csak akkor teljesítenek, ha már a számla rendezése megtörtént.

Kedvezőbbek a kilátások?

A Bisnode Bedőlési Index jelentős csökkenése azt vetíti elő, hogy a cégvilág rálépett a stabilizáció útjára. Egyre kevesebb új vállalkozás alakul, amit inkább pozitívumnak könyvelhető el, mivel idehaza még mindig nagyon magas a cégszám: minden 8. háztartásra jut egy vállalkozás. Amennyiben a csökkenő számhoz egy alacsonyabb bedőlési index tartozik, akkor hosszú távon stabilabb cégszerkezettel számolhatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik