Üzleti tippek

Matolcsyéknak üzennek a befektetők?

matolcsy(650x433)(1).jpg (matolcsy)
matolcsy(650x433)(1).jpg (matolcsy)

A forint az euróval szemben 3 hét alatt majdnem 16 forintot gyengült. Az XTB elemzője szerint a befektetők egyre inkább ódzkodnak a további kamatvágásoktól.

Kedden 301 forint felett is járt az euró. Összehasonlításképpen május 26-án az árfolyam még jóval erősebb régióban, 285 környékén mozgott. Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője szerint kedden a forintkereskedést leginkább a legfrissebb inflációs adat befolyásolta. A drágulás éves szinten a márciusi, rekordalacsony 1,7 százalék után, áprilisban 1,9 százalékos volt. Márciusról áprilisra a fogyasztói árak 0,1 százalékkal csökkentek.

Frissítés: Kedd estére magára talált a forint, és az erősödés szerda reggel is folytatódott. A reggeli órákban egy euró 297 forintot ért.

Győrben folytatódik a tőzsdei roadshow

Az XTB 10 éves nemzetközi oktatási tapasztalattal bír, és már 4 éve, hogy Magyarországon is szerveznek képzéseket. Kereskedési szakértőik idén már négy nagyvárosban tartottak ingyenes kurzusokat. A mostani roadshow utolsó állomása június 14-én Győrben lesz. További információkért és regisztrációért kattintson ide.

Annak ellenére, hogy a makroadatokkal elég jól állunk, a forint mégis hetek óta gyengülő pályán mozog. Ez jórészt azzal magyarázható, hogy a pénzpiacok az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mennyiségi lazításának, a QE3-nak a lassításától, leállításától tartanak. Emiatt pedig a biztonságosabb befektetések felé fordulnak a feltörekvő országok eszközeinek (így például a forintnak) a rovására. Másrészt a törökországi zavargások sem kedveznek a magyar fizetőeszköznek. További fejleményként az inflációs adatra való piaci reakció is azt mutatja, hogy a befektetők már nem igazán szorgalmazzák a további kamatvágásokat – összegezte Balogh Balázs.

A magyar fizetőeszköznek Varga Mihály múlt heti nyilatkozata sem tett jót. A nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Rádió műsorában úgy fogalmazott, hogy eredetileg év végéig 4,5 százalékos alapkamattal számoltak, most ehhez képest egy százalékponttal is alacsonyabb lehet az irányadó ráta, ha a feltételek változatlanul maradnak.

Az XTB szakértője továbbra is arra számít, hogy idén a hátralévő hét jegybanki kamatdöntés közül négynél a „szokásos” 25 bázisponttal nyesi meg az irányadó rátát a Magyar Nemzeti Bank. „Az utóbbi hetek látványos forintgyengülése akár óvatosabbá is tehetné a Matolcsy György vezette jegybankot, de azt is látni kell, hogy például március 27-én a 304 forintos euróárfolyam mellett is meglépték a 25 bázispontos vágást” – emlékeztetett a piaci elemző, aki nem tartja helyes iránynak, ha elsősorban a forintjegyzésekre figyel az MNB.

Drágább lesz a tankolás

A hazai deviza a dollárral szemben is gyengült: a múlt héten 7, a héten eddig 3 forintot. Ez az üzemanyagok árát is drágítja. Piaci értesülések szerint a Mol szerdán bruttó 2-2 forinttal emeli a gázolaj és a 95-ös benzin nagykereskedelmi árát.

Langyos hetük van a befektetőknek

Míg az előző két hétben sorra jelentek meg piacbefolyásoló makroadatok, addig a héten csak a Bank of Japan konferenciája és a német alkotmánybíróság ülése számít fontosabb mozzanatnak. A német alkotmánybírák az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjáról, illetve az állandó euróövezeti mentőalapról tanácskoznak kedden és szerdán.

Tőzsdei tipp

A japán jegybank továbbra sem enged a mennyiségi lazításból, ami hosszú távon felfelé tornászhatja a dollár-jen és az euró-jen devizapárokat. Az XTB szakértője csak haladóknak ajánlja, hogy a szigetország devizájával kereskedjenek. Szerinte hiba lenne a japán monetáris politikával szembemenni, így inkább a jen gyengülésébe érdemes beszállni. Ilyen beszállási pont lehet a dollárral szemben a 96-97-es szint.

További részletekért nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik