Üzleti tippek

Pénznyelő szerverek a cégeknél

Számos vállalat csak a szerverkapacitása töredékét használja ki. A fennmaradó, de mindig elérhető kapacitásra csak bizonyos esetekben – például könyvelési zárásoknál – van szükségük. A cégek sokszor tehát feleslegesen tartják fenn a teljes rendszert – véli Marton László, az Invitel szakértője, akit a lehetséges megoldásokról kérdeztünk.

„Saját beruházásnál a vállalatok általában a csúcsterheléshez vásárolják a szervereket. Ilyen csúcsidőszak lehet a havi, a negyedéves zárás, a számlázási időszakok, a pályázatok, határidős munkák leadása vagy az új rendszerek tesztelése is. Természetesen vannak olyan iparágak, amelyeknél kevés az üresjárat, és rendesen ‘kihajtják a gépeket. Idesorolhatók a gyártó cégek és a telekommunikációs társaságok is” – magyarázta Marton László, az Invitel ICT üzletfejlesztési igazgatója.

„Ha például a cég életében kiemelt terület a saját alkalmazások fejlesztése, és házon belül tesztelik az új rendszereket, akkor ez is jelentős többletkapacitást igényel. A nagyobb stressz-teszteknél például a normál igényekhez képest akár kétszer annyi számítási erőforrás, vagyis a kapacitás duplikációja is szükséges lehet” – említett egy példát a gyakran indokolatlanul magas IT-költségekre a szakértő.

Egyre több a virtuális fejlesztés

A megváltozott piaci környezetben – amit a pénzügyi válság eredményezett – a vállalkozások ott spórolnak, ahol csak tudnak, és ez alól az IT sem kivétel. Marton László hozzátette: a végtelenségig azonban ezeket a fejlesztéseket sem lehet halogatni. Számos társaságnál az elmúlt négy év alatt már elavulttá váltak az informatikai rendszerek, így muszáj fejleszteniük és újragondolniuk a teljes infrastruktúrát. A forrásszűkében lévő cégeknek jó hír, hogy a technológia ma már adott arra, hogy az előfizethető informatika segítségével – költséges beruházás nélkül is – a legmodernebb rendszereket, gépeket használják. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Magyarországon is egyre többen nyitnak az előfizethető IT-megoldások felé. További trend, hogy már nem csak a kisebb vállalkozások, hanem a közép- és nagyvállalatok közül is egyre többen választják az adatközponti és a felhőszolgáltatásokat.

Akár 20 százalékot is spórolhatnak

Például a virtuális szerver bérlésénél a vállalkozásnak nem kell saját szerver-számítógépet vennie, ehelyett egy IT-szolgáltató nagyteljesítményű szerveréről bérli a kapacitást. Ennek a megszerzése akár 15-20 százalékkal alacsonyabb költséget jelent az ár-kihasználtság alapján. A virtuális szerver előnye a megtakarításon túl, hogy nem kell több évre előre meghatározni a szerverteljesítményt, hiszen mindez a cég üzletmenetéhez igazodva, kis lépésekben növelhető vagy csökkenthető. A szolgáltatás bármikor kibővíthető, és megoldható az is, hogy akár a teljes üzemeltetést is ugyanaz a szolgáltató biztosítsa. Továbbá rugalmasan bővíthető az adatkapcsolat sávszélessége is.

A szerver-virtualizáció a környezettudatosság szempontjából is előrelépés lehet, hiszen csak akkora IT-hátteret használnak a cégek, amennyire éppen szükségük van.

Örök kérdés a biztonság

Számos operatív és adminisztratív tevékenységnél (például bérszámfejtés, könyvelés vagy HR) már régóta elfogadott a kiszervezés. Az informatikai outsourcing esetében viszont még mindig vannak, akik ódzkodnak az adatok külső szolgáltatónál való elhelyezésétől. Az Invitel szakértője szerint a mai világban már nem lehet kérdés a biztonság. Egyebek közt ezt jól mutatja, hogy bankok, nemzetközi vállalatok is élnek ezzel a lehetőséggel, és bankkártya-, illetve elszámoló rendszereket is működtetnek így.

„Természetesen a felhőszolgáltatás, az adatközpont kiválasztásánál meg kell nézni az adott szolgáltató informatikai tanúsítványait is. Ezek megszerzése szigorú követelményekhez kötött, és teljesítésüket rendszeresen felülvizsgálják. Például Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, az Invitel Kozma utcai DataCenterében 99,999 százalékos rendelkezésre állást biztosítunk, és az adatközpont ISO 27001, valamint AQAP 2120 tanúsítványokkal rendelkezik. Legnagyobb üzleti partnereink egészségügyi intézmények, pénzintézetek, légitársaságok, amelyek kiemelt adatbiztonsági elvárásokat támasztanak, mégis az Invitelnél történő szerverüzemeltetés mellett döntöttek” – összegezte az ICT üzletfejlesztési igazgató.

Még több üzleti tipp

Szerverleállás: hogyan úszhatja meg a brutális veszteségeket?

Sokba kerül, ha ragaszkodunk a vashoz

Ilyen a virtuális valóság! Megnéztük, hol laknak a szerverek, és megkerestük a „felhőket” is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik