Üzleti tippek

Ilyen a virtuális valóság

Alámerültünk a bit/secundumok világában. Megnéztük, hol laknak a szerverek, és megkerestük a „felhőket" is. Ehhez nem kellett messzire mennünk, elég volt Kőbányáig utazni.

99,999 százalék – ezt az úgynevezett „öt kilences” rendelkezésre állást vállalja az Invitel a Kozma utcai DataCenterében. Ez azt jelenti, hogy bármilyen üzemzavar, esetleg tűzeset, áramkimaradás esetén is (a tervezett karbantartásokat leszámítva) évente legfeljebb 5 perc kiesés lehet az adatparkban. „Ezzel a DataCenter a világ bármelyik adatközpontjával felveszi a versenyt. A vállalatok saját szervertermeinél ez a mutató legjobb esetben is csak 96 vagy esetleg 98 százalék. De azt is hozzá kell tenni, hogy a kiemelt rendelkezésre állást csak aránytalanul nagy beruházással tudnák elvégezni a cégek, ami sem rövid, sem hosszú távon nem éri meg számukra” – magyarázta a helyszínen Czibulya László, az Invitel ICT-megoldások csoportvezetője, hogy miért is terjed Magyarországon is a bérelhető informatika.


Rackszekrények a DataCenterben (Fotó: Invitel)

A kilencesek bűvöletében

A biztonsági kategóriákat a 9-esek száma alapján határozták meg. A kiemelt fokozatú 99,999-es besorolás szerint minden elvárható biztonsági elem a rendelkezésre áll a szervergépek üzemeltetéséhez, így a folyamatos hűtés és energiaellátás mellett például a 24 órás őrzés, az automatikus monitoringrendszer és a többszörös adatkapcsolat is alapkövetelmény. Az Ilka és a Kozma utcai Invitel DataCenterekben a több ezer szerverszámítógép befogadására alkalmas termek minimum két irányból csatlakoznak az Invitel belföldi és nemzetközi internet-gerinchálózatához.

Az egyik B-terv

A kőbányai szerverközpontban áramkimaradás esetén azonnal átáll a rendszer a szünetmentes áramforrásra, amely teljes terhelés mellett legfeljebb 30 percig biztosítja a működést. De erre csak 5 percig van szükség, amíg a dízelgenerátorok be nem indulnak. Ezek a nagyteljesítményű gépek külső áramforrás nélkül is képesek üzemben tartani a teljes adatközpontot. A generátorok működtetéséhez természetesen a folyamatos üzemanyag-szállítás is biztosított.

Ketrecek között

Az adatközpont kiemelt védelméhez hozzátartozik, hogy csak előzetes egyeztetés és többszörös ellenőrzés után lehet bejutni az épületbe. A látogatás során három termet néztünk meg. Az elsőnél ketrecekben „parkoltak” a gépek. Ennél a területalapú bérlésnél („szerverterem a szerverteremben”) a rácsok elhelyezése nem kötelező, de a legszigorúbb hatósági szabályok akár ezt is előírhatják. Ebben az esetben az elkerített területnek külön beléptető rendszere van (tehát ide még a szerverközpont operátora sem mehet be), és akár saját kamerát is felszerelhet az ügyfél.

A második teremben a rackszekrényes elhelyezésnél már jóval sűrűbben sorakoztak egymás alatt, felett és mellett a szerverek. Látványra rideg, szögletes, „steril” világ ez, minden nagyon fényes és tiszta. Egymás beszédét csak nehezen halljuk a gépek monoton zúgásától. Czibulya László később elmondta: itt jellemzően azok az ügyfelek „vannak”, akiknek nem írja elő a hatóság vagy az üzletszabályzatuk, hogy külön rácsozott területen legyenek a gépek. Itt kétféle elhelyezés lehetséges: vagy úgynevezett dedikált szekrényben helyezi el egy-egy cég a szabványos méretű, rackbe építhető szervereit, vagy kisebb vállalkozások (kevesebb szerver) esetén az osztott rackszekrényes bérlés is lehetséges.

„A piac kikényszerítette”

A következő terem viszont már a múltat idézi, itt ugyanis még a nyitott polcokon régi típusú, PC-házas szerverek találhatóak. „Amikor ezt az adatközpontot terveztük, úgy gondoltuk, hogy a polcos elrendezés felett már eljárt az idő. A piac viszont kikényszerítette ezt, ugyanis még mindig számos cég használ ilyen szervereket” – tette hozzá a szakértő.

Terjed az előfizethető informatika

Az Invitel több mint 10 éve üzemeltet adatközpontokat, így az egyik legtapasztaltabb szolgáltatónak számít ezen a területen. A cég négy fővárosi adatközpontjából több mint 400 üzleti ügyfelet szolgálnak ki jelenleg. Köztük számos óriásvállalat, emellett a középvállalati ügyfeleik mintegy ötöde is igénybe vesz már valamilyen infokommunikációs (ICT) szolgáltatást.

A társaság az elmúlt időszakban több új terméket is bevezetett. Ilyen a magyar nyelvkörnyezetben működő, interneten megrendelhető, felhőalapú szervermegoldás, az InviCloud és a felhőbe helyezett virtuális telefonalközpont, az IP Center is.

Megvenni vagy bérelni?

A szerverbérléssel már rövid távon is akár 20-30 százalékot megtakaríthatnak a cégek, hiszen így megspórolhatják a költséges beruházást és az üzemeltetést. További előny, hogy tervezhetővé válnak az IT-kiadásaik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik