Üzleti tippek

A magyarok a legpesszimistábbak a franciák után

A magyar credit managerek szerint egyre több a fizetési késedelem és a bizonytalanság, így a gazdasági kilátásokat is elég negatívan látják.

A cseh és a holland szakemberek némileg optimistábbak a kilátásokat illetően. Svédországban és az Egyesült Királyságban kevéssel a középértéknek számító 50 pont alatti az európai Credit Manager Index, míg Franciaország és Magyarország viszonylag pesszimista a gazdasági trendek tekintetében. A CMI-Europe tavalyi utolsó negyedévi eredménye (49,8) minimális mértékben alacsonyabb a második negyedéves mutatónál.

A válaszok alapján a legáltalánosabb problémát a felszámolási eljárások jelentik. A vevők megnövekedett kockázati szintje ugyanis a korábbinál több jogi eljárás indítását tette szükségessé több országban. A hitelre történő értékesítés és a rendelésállomány viszont optimizmusra ad okot. Svédország 78,6-os indexe az értékesítésnél például kifejezetten kedvező jel, és növekedést jelez előre.

Növekvő kockázatok

A legutóbbi felmérésben a magyar válaszadók a legpesszimistábbak a franciák után. A szakemberek véleménye negatív konjunkturális és kockázati változásokat tükröz: a magyar index értéke (42,3) jelentősen csökkent. Magyarországon a lejárt követelések aránya és a vevőállomány forgási ideje drasztikus romlást mutat a korábbi időszakok pozitív prognózisával ellentétben. Összességében a magyar credit managerek a kockázati szint növekedését jelzik előre a magyar gazdaságban.

„Egyre több a fizetési késedelem, a szállítók egyre lassabban jutnak a pénzükhöz, ez pedig komoly bizonytalanságot okoz. A szállítói hitelezésért felelős szakemberek mindezért nem számítanak növekedésre, sokkal inkább negatív kilátásokkal néznek a jövőbe” – magyarázta Szentirmay Péter, a Magyar Credit Management Szövetség elnöke.

Az üzleti volumen alakulásával kapcsolatban a válaszok kevésbé optimisták, mint korábban. A szállítói hitelezési kockázat megítélése az eddigi legpesszimistább válaszokhoz képest is jelentős romlást mutat. A negatív faktorok közül a vevőállomány forgásideje és a lejárt követelésállomány aránya a kockázatok drasztikus emelkedését prognosztizálják. A limitek csökkentésével és a fizetésképtelenségi eljárásokkal kapcsolatban viszont pozitív irányú változás látszik az előző időszakhoz képest.

CMI-BMI

A CMI-index a tavalyi év második felében látható negatív változása kedvezőtlen trendet vetít előre, és a beszerzési szakemberek véleménye alapján publikált beszerzési index (BMI) is hasonló képet fest. Mindkét indikátor csökkenést mutat az év első feléhez viszonyítva, és az 50 alatti értékek a negatív, visszaesést előrejelző tartományban vannak.

A CMI előrejelzési funkciója azon alapul, hogy a szállítók által a vevőknek nyújtott hitelek nagyságrendje és azok feltételei jelentősen befolyásolják a gazdasági kilátásokat – legalább annyira, mint a banki hitelezés szintjének változása. A credit managerek főként a jövő eseményeire fókuszálva hozzák meg döntéseiket: mindig szeretnék tudni, mi történik, amikor 30, 60, vagy 90 nap múlva esedékessé válik a kibocsátott számlájuk. Jelentőségét kiválóan mutatja, hogy a CMI alakulásából előzetesen lehetett látni a 2008-as gazdasági visszaesés előjeleit.

Magyarországon kívül Cseh Köztársaság, Franciaország, Svédország, Hollandia és az Egyesült Királyság nagyjából ezer credit managerének véleménye hasonlítható össze akár kérdésenként, illetve a végeredmény összevethető az Egyesült Államok hasonló indexével, valamint az összetett euróövezeti beszerzési menedzser indexszel is.

A CMI-ről

A mutatót tíz részben kedvező, illetve kedvezőtlen tényező alapján határozzák meg. Kedvező faktor például az értékesítés volumene vagy az új vevői hitellimit-igények alakulása. A negatív területek közé tartozik a fizetési késedelmek alakulása, a lejárt követelések aránya vagy a fizetésképtelen vevők száma. A pozitív faktorok az üzleti volumen alakulására, míg a negatív tényezők a kockázat változására vonatkoznak. Ha a CMI értéke 50 feletti szám, akkor az gazdasági expanziót, bővülést jelez előre, míg 50 alatti érték a gazdaság lassulását, szűkülését jelenti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik