Üzleti tippek

Makacsul tartja magát a forint

Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője szerint a befektetők „rosszabbra” számítottak a magyar jegybanktól, mint a múlt héten megjelent növekedési és hitelprogram. Matolcsy György MNB-elnök bejelentése nyomán még csak óvatosan, de Balog Ádám alelnök péntek esti nyilatkozata után már stabilan erősödött a hazai deviza az euróval szemben. Az alelnök a Reutersnek azt mondta, hogy a Magyar Nemzeti Banknak nincsenek további tervei a gazdaságélénkítésre.

Soós Róbert úgy látja, hogy a jegybank forintárfolyammal kapcsolatos kommunikációja továbbra is elmarad attól, amit a befektetők megszoktak, ez pedig hátrányosan érintheti a hazai deviza árfolyamát. Egyelőre azonban erősíti a forintot, hogy a jegybanki politikával kapcsolatos bizonytalanság kifutott. Továbbá a magyar fizetőeszköz malmára hajtja a vizet, hogy a reálkamat (infláció feletti kamat) tekintetében még mindig jól teljesít az euróval vagy a dollárral szemben. A héten teszik közzé a legfrissebb magyar inflációs adatot. A vezető elemző szerint a fogyasztói árnövekedés üteme éves szinten akár 2,5 százalékra is lassulhat, ami az 5 százalékos alapkamathoz képest 2,5 százalékos reálkamatot jelent. A szakértő hozzátette: „Amíg a kormány és a jegybank tudja tartani a nagyjából 2 százalékos reálkamatot, addig a forintnak jók az esélyei.”

Agresszív lépések Japánban

A nemzetközi piacokon Japán vonta magára a figyelmet azzal, hogy a múlt héten minden eddiginél agresszívabb monetáris lazítást jelentett be. Ennek első szakaszaként ma elkezdte az államkötvény-vásárlást: 1000 milliárd jen értékben vett 5 és 10 év közötti futamidejű, további 200 milliárdért pedig 10 évnél hosszabb lejáratú állampapírokat. A lépést követően hétfőn a jen újabb egy százalékot gyengült az amerikai dollárral szemben, és 98 fölé került a keresztárfolyam. A tokiói értéktőzsde indexe pedig 2,8 százalékkal emelkedett, és először zárt 13 000 pont felett 2008 augusztusa óta. (A tokiói tőzsde ilyenkor rendszerint azért emelkedik, mert az exportvezérelt gazdaságnak kifejezetten jól jön a gyenge jen).

A Bank of Japan a tervek szerint évi 50 ezer milliárd jenért vesz állampapírokat. Ezzel az újonnan kibocsátott államkötvényeik 70 százaléka a jegybank birtokába kerül majd, ami várhatóan tovább gyengíti a jent. Az XTB szakértője a kisbefektetőknek nem ajánlja a szigetország devizáját. A bátrabbaknak viszont azt tanácsolja, hogy „egy-egy korrekció kivárása után a trend irányába szálljanak be”.

„A mennyiségi mellett a japán jegybank minőségi lazítást is bejelentett, amelynek kereteibe elég sok minden befér” – mondta a szakértő. A Bank of Japan egyelőre csak jellemzően tőzsdén jegyzett alapokat vásárol az államkötvények mellett, de később derivatív (származtatott) eszközök is bekerülhetnek a kosárba. A vezető elemző szerint érdemes azt is figyelembe venni, hogy a válság előtti szinteket még nem érte el a jen például az euróval szemben, vagyis van még tér a további gyengülésre.

Átmeneti nyugi

Az eurózónában egyelőre nincs újabb, súlyosabb probléma, a régiek pedig egyelőre nem feszítik a befektetők idegeit. Az euró-dollár középárfolyam az 1,30-as szint közelében „tanyázik”. Az XTB kereskedési szakértője szerint a héten a Fed legutóbbi nyíltpiaci bizottságának jegyzőkönyve mozgathatja meg a devizapárost. Ez ugyanis újabb lökést adhat a hónapok óta firtatott kérdésnek, hogy vajon meddig folytatódik még az amerikai jegybank havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programja. „A múlt heti amerikai munkanélküliségi adat alapján még jó ideig, de kérdéses, hogy ebben minden Fed-vezető egyetért-e” – összegezte Soós Róbert.

További részletekért hallgassa meg az interjút!

Soós Róberttel, az XTB vezető elemzőjével Borbély Péter a Gazdasági Rádió reggeli műsorában beszélgetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik