Gazdaság

Súghat az adóhatóságnak a pénztárgép

penztargep(210x140)(3).jpg (pénztárgép)
penztargep(210x140)(3).jpg (pénztárgép)

A pénztárgépek cseréjével júliustól és jövő januártól jelentős pluszinformációhoz jut a hatóság – írja a Napi Gazdaság. A NAV szerint az új rendszer bevezetése növelheti a költségvetési bevételeket, erősítheti a jogkövető magatartást.

A beérkező adatok az egyes eladott tételek számát, értékét, a vásárlások időpontját, továbbá a pénztárgép üzemeltetésére vonatkozó információkat is tartalmazzák. Az utóbbi adatok rendszerezésével, elemzésével, időbeli összehasonlításával visszaélési sémák fedezhetők fel, kimutathatóvá válnak a legális üzletmenettől látványosan eltérő tételmozgások, illetve gyanús használatra vonatkozó mintázatok.

A gazdasági lap szerint tipikusan ilyen, ha a gépbe este, a zárás előtt ütögetik be a napi forgalmat − vagy inkább annak egy részét −, de feltűnik az is, ha gyakori a sztornó, a visszáru, ha a gép kevesebb ideig van bekapcsolva, mint amíg a bolt nyitva van, ha sok az áramszünet. Szintén kitűnik, ha az óránként kimutatott bevétel túl kicsi ahhoz, hogy gazdasági racionalitása legyen a gép alkalmazásának, ha az adott tevékenységhez viszonyítva irreálisan alacsony az átlagos vásárlási érték. Könnyebbé válik a be nem jelentett telephelyek kiszűrése, hiszen a bejelentett telephelyeket össze lehet vetni a szervizek által jelentett üzemeltetési helyekkel.

Az operatív ellenőrzések támogatására is több lehetőség nyílik, hiszen a revizorok egy adott időpont vagy időszak forgalmára is rákérdezhetnek – írta a lap. Ez azt jelenti, hogy nem lesz elég az, ha a revizor kap nyugtát − mert az eladó megneszelte a jöttét −, de korábban senki sem kapott. Lehetővé válik a pénztárgép-bejelentések ellenőrzése is, hiszen azonnal kiderül, ha az üzletben nem regisztrált pénztárgépet használnak. A pénzkészlet ellenőrzésével pedig kimutatható a pénztárgép kasszájában lévő pénzkészlet-növekedés és a pénztárgépben rögzített bevétel közötti esetleges eltérés is.

Ezt kell tudnia a pénztárgépnek

A pénztárgépeket fel kell szerelni az adóügyi ellenőrző egységgel (AEE). Az AEE rögzíti és a rendeletben meghatározott szabályok szerint továbbítja a pénztárgépen keletkező adatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé. Az AEE-nek – amelyet a pénztárgép burkolatán belül kell elhelyezni – képesnek kell lennie minden magyar mobilszolgáltató hálózatára felkapcsolódni, akkora tárkapacitással kell rendelkeznie, amely alkalmas legalább egymillió kiadott bizonylat adatainak tárolására, és az egységben működő memóriamodul kapacitásának el kell érnie a 16 gigabájtot. A nemzetgazdasági miniszter rendelete részletezi azon pénztárgéptípusokat, amelyek alkalmassá tehetők az AEE beépítésére. Ugyancsak részletezi a műszaki feltételeket is.

A 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett, de a rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő pénztárgépek 2013. június 30-ig, az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek pedig 2013. december 31-ig üzemeltethetők. A pénztárgép használatára kötelezettek az adatszolgáltatási kötelezettségüket ezeket az időpontokat követően úgy is teljesíthetik, hogy a pénztárgépet a napi zárást követően legalább 1 óra időtartamra úgy helyezik el, hogy az elektronikus hírközlő hálózat elérhető legyen.

Az adóhatóságtól kérhető különleges esetben mentesítés. Különleges eset a mobilhálózat hiánya, a jel gyenge minősége, ha olyan drága antennarendszert kellene létesíteni, ami jelentős anyagi megterhelést jelentene a pénztárgép használójának. Az egyedi mentesítés 1 évre szól, de újraigényelhető. Az adóhatóság azt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakhatósági állásfoglalása alapján adja meg.

A mentesítés időtartama alatt a pénztárgép üzemeltetője az adatokat CD/DVD lemezre, illetve más, egyszer írható optikai adathordozóra menti, és havonta megküldi az illetékes adóhatóságnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik