Üzleti tippek

Veszíthet fényéből a britek féltve őrzött kincse

A brit jegybank egyre inkább hajlik a további mennyiségi lazításra, ez viszont újabb mélypontokra küldheti az angol fontot.

Nyolc hónapos mélypontra süllyedt szerdán az angol font a dollárral szemben: 1,5280-ig gyengült a devizapáros középárfolyama. Napon belül 0,8 százalékos volt a gyengülés, miután napvilágot látott a brit jegybank kamatdöntő jegyzőkönyve. Ebből ugyanis az derült ki, hogy a Bank of England tanácsának kilenc tagja közül már hárman (köztük az elnök) szavaztak a további monetáris lazításra. A piac csak egyetlen voksra számított. A javaslat szerint 25 milliárd fonttal emelnék a kötvényvásárlási programot, vagyis a „qvantitative easing” így 400 milliárd fontra rúgna.

„A kötvényvásárlási program miatt folyamatosan emelkedik a jegybanki mérlegfőösszeg, ami jó ideje gyengíti a fontot a többi devizával szemben” – vázolta Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője. A program kiterjesztésével a gazdasági növekedést gerjesztenék, amire szükség is van, miután a szigetország néhány év alatt már a harmadik recesszióját szenvedi el. „Bár középtávon érzékelhető egy enyhe inflációs nyomás (a pénzromlás most is a 2 százalékos jegybanki cél fölött van), de ezt fékezi a nyomott belső kereslet.  Így talán indokolható, hogy az igennel voksoló jegybankárok nem tartanak az infláció elszabadulásától, és emelnék a mennyiségi lazítás keretét” – magyarázta a szakértő.


Fotó: AFP

A Bank of England leendő vezetője is megerősítette, hogy rugalmasabb monetáris politikát szeretne. Mivel kamatvágásra senki sem szavazott (0,5 százalék a ráta), így a kötvényvásárlási program kiterjesztése lehet a megoldás. Eközben a Financial Times-nak nyilatkozó nagybefektetők is arra számítanak, hogy Mark Carney (aki Mervyn King jegybankelnököt követi) akár a japán jegybankéhoz hasonló megoldásokkal is kísérletezhet, vagyis ez alapján a font további gyengülése várható.

Soós Róbert szerint így az Európai Központi Bank maradhat az egyetlen nagy európai jegybank, amelynek a mérlegfőösszege stagnál vagy csökken. Ez pedig azt jelentheti, hogy a tőke a közös európai pénzt erősítheti a jen, a font és a dollár rovására. „Arra viszont érdemes odafigyelni, hogy a font a dollárral szemben több mint 40 napja elég meredeken esik. Míg január elején 1,63 volt a középárfolyam, most 1,53 környékén mozognak a jegyzések. Ez a szint erős támasznak számít, vagyis aki eddig nem shortolta az angol fontot, az most ne kezdje el” – figyelmeztet az XTB kereskedési szakértője.

Frissítés: Péntek éjjel megvonta Nagy-Britanniától a lehetséges legjobb, “Aaa” adósbesorolást a Moody’s. A hitelminősítő döntését a brit gazdaság továbbra is gyenge növekedési kilátásaival indokolta. Nagy-Britannia 35 év után került ki az elitklubból, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az “Aaa/AAA” szinten tartotta nyilván a brit államadósságot. A szigetország besorolására a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings továbbra is negatív kilátást tart érvényben.

Az eurót izmosíthatja, hogy emelkedő trendvonalhoz közelít, és ezt támogatja az is, hogy Silvio Berlusconi nem tűnik túl esélyesnek az olaszországi választásokon, vagyis maradhat a piacot megnyugtató gazdaságpolitika. A vasárnapi-hétfői választások után az elemző azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az euró markáns erősödéssel nyit hétfőn reggel.

Csak a bátraknak!

Az angol font az új-zélandi dollárral szemben is évek óta nem látott mélypontra süllyedt. Tavaly május óta szinte folyamatosan gyengül a brit deviza: 2008-ban 3 új-zélandi dollárt ért egy font, most viszont a középárfolyam 1,82. Soós Róbert szerint ez arra ösztönözhet egyes spekulánsokat, hogy a „grafikon alját vadásszák”. A középárfolyam ugyanis olyan mélyen van, ahol már nincs technikai támasz, illetve már annyira alulértékelt a font, hogy nagy eséllyel megfordulhat az irány.

Az elemző szerint bár most még nincsenek erre jelek, de a grafikon nagyon hasonlít az egy évvel ezelőtti jenjegyzésekre. Érdemes elgondolkodni a párhuzamon, hiszen azóta már tudjuk, hogy Soros György egymilliárd dollárt keresett a dollár-jen keresztárfolyam változásán néhány hónap alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik