Üzleti tippek

Jelentősen átszabták a könyvelők továbbképzését

Az évenkénti kétnapos képzések helyett 2013-tól a regisztrált mérlegképes könyvelőknek is – hasonlóan az adótanácsadókhoz és az adószakértőkhöz – kreditpontokat kell gyűjteniük.

A 93/2002. kormányrendelet módosítása szerint a könyvelőknek évente – január 1. és december 31. között – összesen 16 kreditpontot kell összegyűjteniük, és ennek legalább a felét számviteli továbbképzésen kell teljesíteniük – összegezte Murvai László, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. felnőttképzési és közbeszerzési igazgatója.

A módosítás december 13-án a 168/2012. számú Magyar Közlönyben jelent meg.

Az adott továbbképzési évben a 16 kreditponton felül megszerzett többletpontok nem vihetők át a következő évre. A jogalkotó ezzel kívánja biztosítani, hogy a szakemberek naprakész információkkal rendelkezzenek az állandóan változó adó- és számviteli jogszabályi környezetben.

Új elem, hogy a regisztrált mérlegképes könyvelőknél évenként 2 kreditpontot ér, ha olyan szakmai szervezet tagjai, amely a Nemzetgazdasági Minisztérium által elismert, legalább 2 éve működik, és tagságában legalább 200 könyvelő található. További feltétel, hogy a szervezetnek évente legalább 5 olyan szakmai rendezvényt (képzést, konzultációt, ankétot) kell tartania, amelyen a könyvelők megvitathatják a munkájuk során felmerülő kérdéseket – tette hozzá a Saldo szakértője.

Ki lehet tag?
Az a természetes személy, aki adott éven belül 3 hónapnál hosszabb ideig, és a továbbképzési év utolsó napján tagja a szakmai szervezetnek. Az is idetartozik, akinek foglalkoztatója megfelel a fenti feltételeknek, feltéve, hogy a szakember a munkáltató nevében vesz részt a rendezvényeken.

Szintén 2 kreditpont szerezhető a szakmai kiadványok és folyóiratok megvásárlásával (a digitális változatok is idetartoznak). Ezt a vásárlásnál kapott számlával kell igazolni az NGM felé. Kiadványonként legfeljebb 3 könyvelő kérheti az erre vonatkozó kreditpontok elszámolását.

A minősített továbbképzési programok és szakmai kiadványok listáját a nyilvántartást vezető Nemzetgazdasági Minisztérium az egységes kormányzati portálon (kormany.hu) teszi közzé.

Mit mond a számviteli törvény?
A 151. paragrafus szerint az évi 10 millió forint nettó árbevételt meghaladó vállalkozásoknál könyvviteli szolgáltatást (például számviteli beszámoló elkészítését) kizárólag bejegyzett könyvvizsgáló vagy olyan mérlegképes könyvelő végezhet, aki rendelkezik a tevékenység ellátására jogosító igazolvánnyal. Az engedéllyel rendelkező könyvelők nyilvántartását az NGM vezeti. A tárca nemcsak a jogosultságot vizsgálja, hanem a továbbképzési kötelezettség teljesítését is ellenőrzi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik