Üzleti tippek

Nyakunkon a Mikulás-rali

Péntektől átmenetileg fellélegezhetnek az amerikai részvénypiacok, pozitív forgatókönyv esetén ugyanis ekkortól kezdődhet a Mikulás-rali. Az XTB szakértője szerint esélyes a felfutás, de azért a költségvetési szakadék továbbra is nyomasztja a befektetőket.

A részvénypiacokon Mikulás-raliként emlegetett év végi időszak hagyományosan a Hálaadás napja után, az úgynevezett “fekete pénteken” kezdődik. A tengerentúlon ugyanis ekkor veszi kezdetét a karácsonyi vásárlási roham. Ez a börzéknek már csak azért is érdekes, mert az amerikai fogyasztás az egyik legjelentősebb tényezője a világgazdaság alakulásának.

Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője szerint az amerikai részvényindexek közül az elmúlt hatvan évben leginkább a Dow Jones emelkedett az év végi hajrában, de most a másik két jelentősebb mutató, az S&P és a technológiai papírokat tömörítő Nasdaq is látványos emelkedésbe fordult.

A felfutásnak kedvez, hogy a befektetési alapok szeretik év végén feltölteni a portfólióikat, a kisebb szereplők pedig a karácsonyi bónuszokkal kedvezhetnek a kereskedésnek. A héten várhatóan kicsit hektikus lehet a hangulat, mivel csütörtökön a Hálaadás miatt zárva lesz a New York-i tőzsde, pénteken pedig rövidített kereskedés lesz az Egyesült Államokban.

Még mindig a szakadék szélén

Ezzel együtt az amerikai költségvetési szakadékhoz (fiscal cliff) fűződő aggodalmak továbbra is rányomják bélyegüket a piaci hangulatra. Bár a múlt pénteki kongresszusi megbeszélésen nem történt érdemi előrelépés, de az amerikai elnök bizakodó kijelentéseket tett. Balogh Balázs arra számít, hogy nehezen, de valószínűleg megállapodik a republikánus és a demokrata oldal. Ebben erőteljes ösztönző, hogy e nélkül automatikusan olyan drasztikus intézkedések lépnek életbe, amelyek túl nagy terhet jelentenének az amerikai gazdaságnak: a tét 2-4 százalékos GDP-visszaesés is lehet a jövő évben.

Magyar vetület

A szakértő szerint a „fiscal cliff” megoldása Magyarországról nézve is fontos lehet, hiszen a biztonsági védőhálóról szóló tárgyalásokat felgyorsíthatja, vagy épp lassíthatja annak függvényében, hogy a befektetői hangulat hogyan változik.

A forintot múlt pénteken nem igazán mozgatta meg a napvilágot látott harmadik Matolcsy-csomag, de a bejelentésre az országkockázatot jelző CDS-felár az elmúlt időszakban szokatlan módon 300 bázispont fölé emelkedett. Az XTB piaci elemzője arra számít, hogy a kiigazító csomagoktól függetlenül január végén vagy február elején folytatódhatnak a tárgyalások, és visszatérhet az IMF-delegáció.

Tőzsdei tippek: OTP 5 ezerért? Érdemes kivárni!

Ha a forint nem is gyengült a nemzetgazdasági miniszter kiigazító intézkedéseire, de az OTP a hétfői kereskedésben elég hektikus képet mutatott. A bankpapír majdnem 3 százalékkal került lejjebb arra a hírre, hogy végleg a 2013-as szinten marad a bankadó. Balogh Balázs szerint ezzel együtt érdemes kivárni az eladással, mivel várhatóan az IMF-tárgyalások majd újabb lendületet adnak az OTP-részvényeknek.

A bankpapír technikai alapon most is emelkedő csatornában van, és ha az árfolyam a 4440 forintnál lévő ellenállást átlépi, akkor akár 5000 forintig is emelkedhetnek a jegyzések, ehhez azonban mindenképpen szükséges az IMF-védőháló.

„Rövid távú” csillogás

Az arany árfolyamát a közeljövőben tovább emelhetik az amerikai és a görög gazdaság körüli aggodalmak, de a szakértő szerint az unciánkénti 1800 dollár környékén megakadhat a folyamat, ezért csak rövid időtávon érdemes a sárga fém drágulására „játszani”. Az arany árfolyama jelenleg 1730 dollár környékén oldalaz.

Hallgassa meg a további részleteket! Balogh Balázzsal, az XTB piaci elemzőjével Borbély Péter még a hétfőn beszélgetett a Gazdasági Rádió reggeli műsorában.

A hanganyag hossza: 12 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik