Üzleti tippek

Magához tért a forint

Hiába a recesszióban sínylődő magyar gazdaság, a forint csak az első pillanatokban gyengült nagyot az euróval szemben, csütörtök kora délutánra összeszedte magát: a befektetők úgy tűnik, ismét derűlátóbbak.

A forinterősödés malmára hajtotta a vizet a csütörtöki 3, 5 és 10 éves magyar államkötvény aukció is, amelyen csökkenő hozam mellett a tervezettnél nagyobb mennyiséget dobott piacra az Államadósság Kezelő Központ. Emellett a CDS-árazás, vagyis az ország csődjére köthető biztosítási felár is bizakodásra ad okot: a jegyzések még mindig 300 bázispont alatt vannak – összegezte Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője.

Tovább tart a technikai recesszió

A bruttó hazai össztermék előzetes adatok alapján a harmadik negyedévben éves összevetésben a várt 1,3 százalék helyett 1,4 százalékkal csökkent (naptárhatással kiigazítva), és negyedéves alapon is tovább zsugorodott a magyar gazdaság. Mindezt már Soós Róbert, az XTB vezető elemzője mondta az FN24-nek: szerinte összességében nem okozott meglepetést az adat. Bár a publikálás idején a hazai deviza hirtelen öthetes mélyponttal „díjazta” a vártnál is gyengébb eredményt, és 286,15-ig süllyedtek a jegyzések, de összességében tartotta a magát a forint, és nem lépte át a 286,50-es ellenállást, sőt, délutánra már 284 környékére erősödött vissza.

Ezzel a megingással együtt is viszonylag jól teljesít a magyar fizetőeszköz, az elmúlt 10 napban nagyjából együtt mozgott a közép-európai feltörekvő devizákkal. Míg a lengyel zloty 1,4 százalékot gyengült az euróval szemben, a cseh korona és a forint „csak” nagyjából 0,9 százalékot. Soós Róbert szerint még mindig vonzó a magyar kamatszint, amely éves átlagban megfelelő reálkamatot biztosít a befektetőknek. Összehasonlításképpen a német kötvények mínuszokban mérhető reálkamatot adnak.

Az euróövezet és Németország is jelentett

A gyenge euróövezeti és német GDP-adatokra szinte meg sem rezdült az euró, a piacok ezt már korábban beárazták. Ez számokban: a csütörtök hajnali 1,2725-ös szintről délutánra 1,2780 környékére emelkedett a középárfolyam. Az elmúlt hetek gyengülése után enyhe korrekció látható, de a szakértő szerint hosszabb távon marad a kockázatkerülés, így az euró-dollár árfolyamában is még bőven van tér lefelé.

Mi történik a szakadék szélén?

A piacok most leginkább az amerikai költségvetési szakadék, a „fiscal cliff” fejleményeire figyelnek. Az automatikus kiigazító lépések januártól lépnek életbe, ha a republikánusok és a demokraták nem állapodnak meg a szükséges költségcsökkentésekről. Pénteken a kongresszus, vagyis az alsó- és a felsőház elé kerül a kérdés, ettől sokat várnak a piacok. Az XTB vezető elemzője viszont pesszimista, szerinte csak az utolsó pillanatban várható, hogy tető alá hozzák a megállapodást. A huzavona a feltörekvő devizák, így köztük a forint piacán is a kivárást erősítheti fel.

Természetesen a „görög sztori” is folytatódik. Pénteken eldől, hogy a nemzetközi hitelezők megadják-e a görögöknek a következő részletet. A helyzet súlyosságát tompítja, hogy a várakozások szerint, ha lesz is csőd, nem valószínű, hogy idén.

Ilyen is lehet? Elfogytak a menedékdevizák

A japán jen nagy meglepetést okozott azt követően, hogy kiderült, előrehozott választások lesznek az országban. A meglepetés főleg a technikai kereskedőket érte, ugyanis a menedékdeviza ahelyett, hogy a kockázatkerülő hangulatban erősödött volna, inkább jelentősen gyengült. Ennek hátterében az áll, hogy a piacok már árazzák a liberális oldal győzelmét, amely egyet jelenthet az új, rendkívül laza monetáris politikával és a korlátlan kötvényvásárlással.

Soós Róbert szerint tehát a gyengülő jen így átmenetileg elveszítette a menedékdeviza szerepét. A többi lehetőség, így a dollár és az euró kerülendő a jelentős költségvetési és adósságproblémák miatt, a svájci franknál pedig a rögzített 1,20-as árfolyamküszöb korlátozza a befektetők mozgásterét. Talán a piacon kisebb szereplőnek számító skandináv devizákban lehet fantázia, bár most ezek sokat erősödtek az euróval szemben. Az XTB szakértője a devizapiacon a következő napokban oldalazásra és kisebb árfolyam elmozdulásokra számít.

Tőzsdei tipp a bátraknak!
Az arany korábban szintén menedékeszköznek számított, de ezt jelentősen átrajzolta a válságkezelő jegybankok erőteljes pénznyomtatása. Soós Róbert szerint nem árt az óvatosság, mivel az arany rövid és középtávon is jelenleg spekulatív eszköznek számít. A bátrabbak megpróbálkozhatnak a shortolással, vagyis a dollár erősödéséből fakadóan az arany árfolyamának csökkenésére fogadhatnak – rövid távon, kis kockázattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik