Üzleti tippek

Így is spórolhatunk az üzemanyagon

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2012. 10. 29. 16:22

Bár várhatóan 10 forinttal kerül kevesebbe a benzin szerdától, de az autósok kiadásai még így is tetemesek. Ha az ár nem is, de az üzemanyag-fogyasztás ésszerű útvonaltervezéssel is csökkenthető.

Korábban a témában:

Melyik a legrövidebb út? Ez már régóta alapvető elvárás a GPS- vagy navigációs rendszerekkel kapcsolatban, de ma már ennél többre is képesek ezek a készülékek. A valós idejű forgalmi adatok alapján optimalizálni tudják az útvonalat, így azt is figyelembe veszik, hogy merre vannak dugók, torlódások, útfelbontások, és merre érdemes menni, esetleg kerülni – összegezte Makai Bence, a TrafficNav ügyvezető igazgatója. A társaság nemcsak idehaza, hanem Írországtól Törökországig 8 országban nagyjából 100 ezer felhasználónak biztosítja a „felokosított” navigációt.

Nagyobb megtakarítás, kevesebb szmog

Az új típusú navigációs rendszereknek köszönhetően kevesebbet állnak a járművek a dugókban, így kevesebb üzemanyagot is fogyasztanak. Ez pedig a légszennyezettséget is csökkenti. További előny lehet a kevésbé forintosítható, de roppant fontos időmegtakarítás és a kevesebb stressz is.

Villámgyors szerverek

„A rendszer üzemeltetéséhez egyrészt rengeteg valós idejű adatot kell gyűjtenünk, másrészt nagyon gyorsan, rendszerezve kell továbbítanunk ezeket nemzetközi szinten is. Ebben pedig törvényszerűen kulcsszerepe van az IT-hálózatnak és az adatkapcsolatok milyenségének. Nálunk hatványozottan igaz, hogy az informatikai rendszerünk soha nem állhat meg” – tette hozzá az igazgató. A TrafficNav rendszere több mint 20 virtuális szerver segítségével működik. A vállalat az elmúlt hónapokban az Invitel segítségével teljesen virtualizálta szerverinfrastruktúráját, egységesítette IT-rendszerét, és növelte annak kapacitását. Azóta az Invitel Kozma utcai DataCenteréből működik a nyolc országot kiszolgáló rendszer.

„Az Invitel az áramellátásnál és klímatechnikánál 99,999 százalékos rendelkezésre állást vállal, ami lényegében azt jelenti, hogy soha nem állhatnak le a szerverek. A virtuális szerverek mellett szólt még a rugalmas bővíthetőség és a méretgazdaságosság is. Az adatközpontba való költözést az élesben működő rendszer jelentős kiesése nélkül oldottuk meg, és azóta is kiválóan üzemel a hálózat” – összegezte Makai Bence.

Beruházás helyett
A virtuális szerverek kiszámítható működést, rugalmas és gyors kapacitásbővítést tesznek lehetővé, segítségükkel megspórolhatók a beruházási költségek, hiszen a szerverek az Invitel tulajdonában vannak, a megrendelő pedig havi fix díjat fizet a felhasznált kapacitás után. További előny, hogy nincs szükség saját szerverteremre a vállalatnál, a hűtés és üzemeltetés is a szolgáltató feladata. (x)
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.