Üzleti tippek

Kevés a Ctrl C, Ctrl V!

Betörők, hackerek, de előfordul, hogy a kollégák döntik romba a céges rendszert. A kritikus adatok archiválásán milliós üzletek múlhatnak.

Biztonsági zár, rács – ezekre általában odafigyelnek a vállalkozások, az adatvédelem viszont sokszor hadilábon áll. Ha betörnek, nem kell magyarázni, hogy mekkora kár keletkezhet, de az informatikai leállások is „sokba fájhatnak”, és még ügyfeleket is veszíthet vele a cég. Az adatok mentésén és biztonságos tárolásán tehát a gazdasági nehézségek közepette is vétek spórolni.

Rémtörténetek házon belül

Súlyos hiányosságok persze bőven akadnak betörés nélkül is. Van olyan társaság, ahol csak kéthetente mentik az adatokat, vagy folyamatosan archiválnak, de a másolatot is az irodában tárolják, de akad olyan vállalkozó is, aki pendrive-ra menti a fájlokat. A nem megfelelő tűzfal vagy a fizikai védelem hiánya (nincs őrzés, feltörhető az iroda) is gyakori, de akár a kávé kiöntése vagy az adatok véletlen felülírása is okozhat súlyos károkat – sorolta Marton László, az Invitel ICT üzletfejlesztési igazgatója.


Fotó: Shutterstock

Ne csak a rosszra gondoljon

A biztonságos archiválás akkor is elengedhetetlen, ha a cég irodát vált és költözteti a szervereit. Emellett a fejlesztői adatbázisok tesztelésénél vagy kapacitásbővítésnél is kényelmes és gazdaságos megoldás, ha zökkenőmentes az átállás, és nem kell kényszerszünetet tartaniuk.

Adatmentés kezdőknek és haladóknak

A kritikus adatok védelménél első lépésként mindig legyen másolat, így természeti katasztrófa, leállás, lopás vagy például vírus esetén is visszatölthetőek az információk. Hátránya, hogy az eredeti tárhelyre rátehetik a kezüket a bűnözők, vagy az megsemmisülhet. A következő lépcső, amikor már az eredeti adatok is teljes biztonságban vannak. A haladók már úgynevezett vékony klienst használnak, ez azt jelenti, hogy náluk már winchester sincs az irodában. A céges adatokat, dokumentumokat a megfelelően védett hálózaton keresztül érik el – összegezte a szakértő.

Marton László szerint sokan a központi adatmentéssel vagy a szerverelhelyezéssel kóstolnak bele az informatikai kiszervezésbe. Akik felismerik a havi díjas konstrukciók előnyeit, azok már nyitottabbak a további IT-outsourcingra, így például a számítógépek és a nyomtatók üzemeltetését, karbantartását is kiszervezik, vagy a saját szerverek helyett nagyteljesítményű, központi szervereken bérelnek kapacitást. Ilyen megoldásra az Invitel Ilka és Kozma utcai DataCenterében is van lehetőség.

Hogyan kerülje el a brutális veszteségeket?
A vállalkozások gyakran csak a nagyobb leállásoknál kapnak észbe, hogy a házon belüli megoldás kevés a „tűzoltásra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik