Üzleti tippek

Matolcsy megszólalt – brutálisan szakad az OTP

A forintot szinte hidegen hagyta a nemzetgazdasági miniszter újabb csomagja, az OTP azonban látványos mélyrepülésbe kezdett, miután kiderült, hogy a bankok ismét a rövidebbet húzzák: mégsem feleződik jövőre a bankadó, ráadásul a tranzakciós illeték kétszer annyi lesz.

Az OTP jegyzése zuhanással reagált Matolcsy György mai bejelentésére. Nap végén 4 százalék alatti mínuszban járt az árfolyam, de a délutáni órákban 8 százalékos is volt az esés. Az XTB brókercég vezető elemzője szerint ez most jó beszállási pont lehet. Soós Róbert úgy értékeli, hogy az OTP a befektetők szempontjából vonzó lehet hosszabb távon a magas reálkamat és az ország kedvező megítélése miatt.

Frissítés: Az OTP részvények ára 161 forinttal, 3,67 százalékkal 4.230 forintra esett szerdán, forgalmuk 26,8 milliárd forintot tett ki.

Tőzsdei tipp

A grafikonok szerint is korrekció következik, de utána a technikai szintek alapján reálisnak tűnik, hogy az OTP árazása megugorja az ötezres küszöböt egy hónapon belül. A beszállásnál fontos az időzítés is – véli az elemző, aki szerint nem biztos, hogy szerdán megáll a szakadás, így érdemes több napra elosztva kísérletezgetni a bankpapírokkal.

Ön mit jósol az OTP-nek? Tegye meg tétjeit az XTB Tőzsdeversenyén!

Van másik

Miután az Európai Bizottságnak az első pakk nem volt elég, az újabb 367 milliárdos Matolcsy-csomaggal együtt két héten belül már több mint 760 milliárd forintnyi kiigazítást jelentett be a tárcavezető. Ezekkel a lépésekkel még a legpesszimistább uniós számítások szerint is meg kellene lennie a GDP-arányos három százalék alatti hiánycélnak.

Matolcsy György most újabb hét pontot adott az eddigi intézkedésekhez: mégsem felezik le jövőre a bankadót, a tranzakciós adó egy helyett két ezrelék lesz (ebből többet fizet a Magyar Államkincstár), továbbá változik a helyi iparűzési adó számítása, szigorúbban ellenőrzik az áfabefizetést, illetve jön a közműadó és drágul a cafeteria.

Mindezt kedvező nemzetközi hangulatban jelentette be a miniszter: a magyar kockázati (CDS) felár 250 bázispont alatt is járt, a forint erős szinteken tartja magát, a kockázatvállalási hajlandóság kézzelfogható. Soós Róbert szerint a feltörekvő piacok között jelenleg népszerűek a magyar eszközök, ebből profitálhat majd az OTP is.

A forint kitart az IMF mellett

A magyar fizetőeszköz csendesen gyengült egy kicsit a szerdai bejelentésre. Az XTB szakértője szerint a forint kitartóan továbbra is az IMF-tárgyalás felől érkező hírekre vár. Az elemző hozzátette: a várt enyhe korrekció azért elindult, kora délután 279 körül jegyezték az euróval szemben a hazai devizát. Szerinte nem kizárt, hogy a jegyzések újratesztelik a 280-as szintet, utána pedig folytatódhat az oldalazás. Ha marad a pozitív nemzetközi hangulat, akkor viszont nem lehetetlen, hogy a hazai deviza eléri a 275-ös forintot is az euróval szemben.

Most az eurónak áll a zászló

Az euró-dollár középárfolyam nagyot emelkedett az elmúlt napokban, ezt a trendet a mai makrogazdasági adatok és a vállalati gyorsjelentések nem igazán törhetik meg, de a csütörtökön kezdődő uniós csúcs eredményeit érdemes megvárni a vételi pozíciók megnyitásával – tanácsolja Soós Róbert, bár nem számít nagy meglepetésekre, és továbbra is az euró erősödésére voksol.

Mit mondott az elemző az újabb Matolcsy-csomag bejelentése után? Nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik