Belföld

Még több kell: Matolcsy újabb adóemelést jelentett be

Az új csomag révén az állami kassza bevételeit igyekeznek növelni: magasabb lesz az átutalás után fizetendő tranzakciós illeték és az iparűzési adó, drágul a cafeteria, továbbá a multiktól is sápot szednek.

„A két héttel ezelőtt bejelentett intézkedéscsomagot a kormány elégségesnek tartja a költségvetés kézbentartására, de tudomásul veszi, hogy az Európai Unió nem így gondolja – jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő. – Bár nem ért egyet a kormány az unió álláspontjával, újabb intézkedésekről döntött a kohéziós pénzek érdekében.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy szombaton arról tájékoztatta az Európai Bizottság Magyarországot, hogy a korábbi lépéssorozatot nem tartja elegendőnek, mert szerintük még az intézkedésekkel együtt is 3,7-3,9 százalékra dagadna jövőre a deficit, különösen, mivel az eredetileg tervezettnél kisebb lesz a növekedés.

Ezért a kormány most lényegében egy ugyanakkora csomagot jelentett be, mint két hete: ezúttal hét, összesen 360 milliárd forintos lépést határoztak el, amelynek részleteiről csütörtökön írásban tájékoztatják a bBizottságot, pénteken pedig egy népes tárgyalóbizottság személyesen is „harcol majd”, azaz bizonygatja a lépések megalapozottságát elemzésekkel, konzultációkkal Brüsszelben.

A kormány a korábbi tervekkel ellentétben nem csökkenti a felére a bankadót 2013-ban, ebből 72 milliárd forint többletbevételt várnak. A tranzakciós illeték általános mértéke 1 helyett 2 ezrelék lesz, és az emelést az államkincstár esetében is végrehajtják. Ennek hatása összesen 130 milliárd forint, 90 milliárdot a pénzintézeti szektor, 40 milliárdot a kincstár fizet meg.

A föld alatti vezetékekre közműadót vezet be a kormány, amit a szolgáltatók fizetnek, ebből 30 milliárdos bevételt vár a kabinet – mondta Matolcsy György.

A jövőben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2,5 millió forintig végzi a számlák egyedi ellenőrzését a korábbi 10, illetve 5 millió forinttal szemben, ettől a kormány 60 milliárd többletbevételt vár.

A jövőben a helyi iparűzési adó alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százalékát lehet levonni; a béren kívüli juttatásoknál az egészségügyi hozzájárulási adótétel kulcsa 10 százalékról 27 százalékra nő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik