Üzleti tippek

Vajon meddig dorbézolhat a forint?

Bár a magyar fizetőeszköz másfél havi csúcsra kapaszkodott, továbbra sincs konkrét oka a látványos erősödésnek. Az XTB elemzője szerint törékeny lehet az eufória.

A hazai deviza a kedvező nemzetközi hangulatnak és az IMF-tárgyalások felől érkező reménykeltő híreknek köszönhetően erősödik – véli az XTB brókercég piaci elemzője. Balogh Balázs szerint a nemzetközi porondon most stagnálás látható, vagy a vártnál jobb adatok jönnek ki, ezek pedig kedveznek a magyar piacnak, így a forintnak és az OTP-részvények árfolyamának is.

„Továbbra is jól játsszuk a török kártyát”

Az elemző szerint egyelőre sikerrel kommunikálja a magyar kormány az EU/IMF-hiteltárgyalások felől érkező híreket, így hiába nincs érdemi előrelépés, mégis jól fogadják a piacok ezt a török módszerhez hasonló, halogató taktikát. Balogh Balázs ugyanakkor óva inti azokat, akik további nagyobb erősödést várnak, mivel a makrogazdasági háttér nem indokolja a magyar fizetőeszköz mostani erejét. Így legkésőbb a 275 forintos euróárfolyamnál megakadhat az optimizmus, és bekövetkezhet a törvényszerű korrekció.

Ön mit jósol a forintnak?
Tegye meg tétjeit az XTB Tőzsdeversenyén!

Tovább hintázik az euró

Az euró-dollár keresztárfolyam a reggeli órákban még az 1,30-as szint alatt járt, de mindenképpen biztató, hogy enyhe pluszban nyitottak az európai börzék. A szakértő arra számít, hogy a középárfolyam elérheti az 1,30-as szintet, ugyanakkor ezt könnyen követheti egy kisebb korrekció és dollárerősödés.

Érdemes a japán jenre tenni

A jen-dollár grafikon alátámasztja, hogy a befektetők a jen erősítésével a jegybanki beavatkozásra spekulálnak. Az árfolyam nagyon kis sávban mozog, rendszerint a 78,76-os szintekre tolják vissza a jegyzést. Az XTB elemzője nem tartja rossz elképzelésnek a jegybanki intervencióra való spekulációt, de szerinte ez rengeteg türelmet igényel, mivel nem biztos, hogy a japán központi bank még ebben az évben meglépi mindezt.

Hallgassa meg az elemzést! Balogh Balázst, az XTB brókercég piaci elemzőjét Nagy Károly kérdezte a részletekről a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában.

A beszélgetés hossza: 9 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik