Üzleti tippek

Tarol a pesszimizmus a cégvezetők körében

A kis- és középvállalkozások vezetői szerint még várat magára a gazdaság fellendülése. Az előző negyedévhez képest romlottak a várakozásaik.

Ezt mutatja az OTP KKV negyedik negyedévi konjunktúraindexe, amely 42,2 százalékon áll – derül ki a Policy Agenda és az OTP Bank felméréséből. Az index jelenlegi értéke pontosan megegyezik az egy évvel ezelőtt mért negyedéves értékkel, és alacsonyabb a 2012 harmadik negyedévében mért 43,4 százaléknál.

A szeptember második felében készült felmérés szerint a megkérdezettek 60 százaléka arra számít, hogy a következő fél évben romlani fog a magyar gazdaság helyzete. Az előző negyedévben 56 százalék volt ez az arány. A saját cégénél a válaszadók 53 százaléka számít a pozíció romlására, a javulást várók aránya mindössze 16 százalék. Negyed évvel korábban 44, illetve 22 százalék volt a pesszimista és az optimista várakozások aránya.

A vállalatvezetők jövőképét nem befolyásolta jelentősen az, hogy milyen ágazatban működnek, ugyanakkor az átlagosnál is mélyebb pesszimizmus jellemzi az Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon működő vállalkozásokat.

Némi bizakodásra ad okot, hogy az egy évvel ezelőttihez képest kevesebb cégvezető – 32 helyett 29 százalék – gondolja, hogy romlani fog a likviditási helyzetük.

Hátráltató tényezők

A fejlesztéseknél a cégvezetők megközelítőleg 60 százaléka úgy nyilatkozott, hogy a bizonytalan jövő szinte ellehetetleníti, vagy nagymértékben korlátozza a beruházások tervezését és megvalósítását. A finanszírozási nehézségek, a magas hitelkamatok, valamint a gyenge belföldi kereslet közepes mértékben hátráltatja a beruházásokat.

A többség (54 százalék) úgy ítélte meg, hogy tipikusan banki hitel felhasználásával képesek a cégek, versenytársak fejleszteni. Kevesebben voltak, akik szerint többnyire saját forrás – bankhitellel, illetve uniós pályázati pénzzel kiegészítve – szolgáltatja a pénzügyi alapot a beruházásokhoz.

A K&H felmérése ennél optimistább

Szerintük továbbra sem mutat egyértelmű irányt a cégek várakozásait mutató K&H kkv-bizalmi index, amely az első negyedév növekedését, majd a második negyedév csökkenését követően jelenleg ismét javulni tudott.

Az index 5 pontos növekedést követően jelenleg -30 ponton áll. A fogyasztói bizalmi indexszel ez alkalommal ellentétesen mozgó mutató esetében számottevő, 10 pont feletti emelkedés figyelhető meg a gazdaságpolitikával, közterhekkel, vállalati hitelkamatokkal és a szállítókkal kapcsolatos kilátások tekintetében. „Mindez annak köszönhető, hogy az eddigi negatív várakozások mérséklődni látszanak, míg az alapkamat csökkenésével összefüggően a vállalati hitelkamatok mérséklését valószínűsítik a cégvezetők” – magyarázta az eredményeket Németh László, a K&H kkv-marketing főosztály vezetője.

2008-as mélypont

A vevőkre vonatkozó várakozások ugyanakkor megközelítik a 2008-as mélypontot. „Ennek a romlása annak tudható be, hogy mind a jelenlegi, mind az egy év múlva valószínűsített fizetési határidő növekedett, ami a fizetési fegyelem mellett vélhetően a piacok beszűkülésével is összefügg. Ez utóbbit támasztja alá, hogy a kkv-k közel fele (44 százalék) jelezte, új piacot keres vállalkozásának. A felmérés eredményei alapján azonban úgy tűnik, hogy a megnövekedett fizetési határidőt a cégek áthárítják majd a szállítókra” – vélekedett a szakértő.

A különböző ágazatokat tekintve az előző negyedévhez hasonlóan továbbra is a mezőgazdasági cégek tekinthetőek a legoptimistábbaknak, de jelentős hangulatjavulás jellemzi a kereskedelmi szektort is. A szolgáltató és ipari cégeknél továbbra is a pesszimista hangulat stagnálása figyelhető meg. Az árbevétel szerint minden kategóriában javulás mutatkozik, ugyanakkor egyértelműen az látható, hogy a cégméret növekedésével a jövőbe vetett bizalom is növekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik