Üzleti tippek

Adócsalónak tekintenék a kisadózókat

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2012. 09. 24. 15:59

Amíg nem bizonyítják a kisadózók, hogy nem adócsalók, addig annak tekintené őket egy törvénymódosító javaslat szerint az adóhatóság.

Korábban a témában:

Mint mi is hírt adtunk róla, felmerült annak veszélye, hogy a munkáltatók esetleg „kiszervezik” majd az alkalmazottaikat kisadózónak, hogy ilyen módon adót spóroljanak. A kisadózás lehetősége jövő évtől élne a kormány munkahelyvédelmi akciótervén belül. Egyéni vállalkozók, egyéni cégek, bt.-k, kkt.-k választhatnák ezt a kedvezményes adózási formát, ha az éves árbevételük nem haladja meg a 6 millió forintot. A főállású kisadózóknak mindössze havi 50, a mellékállásúaknak havi 25 ezer forint adót kellene fizetniük. (Plusz valószínűleg az iparűzési adót.)

Az eredeti tervezet része az is, hogy társasági adóban nem lehetne elszámolni a kisadózók számláit, ami hátrányt jelenthet a kisadózónak, ha társasághoz dolgozik be. Ez a korlát megszűnne egy módosító javaslat szerint. De más is van ebben a módosítóban.

Mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium is felfedezte a dolgozók kiszervezését lehetővé tevő, adóoptimalizáló kiskaput, ezért rögtön be is zárná – hívta fel a figyelmet a Pénzcentrum. Ezért az előbb említett módosítóban azt is rögzítik: az adóhatóság azt fogja feltételezni az egymilliónál nagyobb összegű kiadózói szerződéseknél, hogy azok valójában munkaviszonyt lepleznek. S egészen addig ezt feltételeznék, amíg ennek az ellenkezője nem bizonyosodik be. S itt jön a csavar, mert bizonyítania (a módosító szerint) a kisadózónak kellene majd – figyelmeztet a lap.

Viszont meg is lehetne előzni a kellemetlenséget. Például úgy, hogy a kisadózói szerződésében rögzítenek legalább két olyan feltételt, amelyek teljesítésével bizonyítható, hogy nem munkaviszonyról van szó – javasolják.

A módosítás szerint a következő körülmények a mérvadóak, vagyis ezek közül kell legalább kettőnek megfelelni, amit érdemes a szerződésbe is belefoglalni:

– a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
– a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem az adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;
– az adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
– a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
– a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem az adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
– a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.