Üzleti tippek

Robbanás a tőzsdéken – meddig tart az eufória?

A Fed havonta 40 milliárd dollárt pumpál az amerikai gazdaságba. A befektetők által régóta mantrázott QE3-tól szárnyalnak a börzék, így a BÉT és a forint is köszöni, jól van.

A pénzpiaci kereskedésnek jókora lökést adott az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed csütörtöki bejelentése. „Decemberre vártuk az újabb mennyiségi lazítás, a QE3 (quantitative easing) beindítását, de valószínűleg a súlyos munkaerőpiaci gondok miatt döntöttek úgy a bankárok, hogy nem várják meg az amerikai elnökválasztást, hanem már most megnyomják a „start” gombot. Erre utalt Ben Bernanke Fed-elnök is” – összegezte Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője.

Az amerikai munkanélküliségi ráta 8,1 százalékos volt augusztusban. 2009 februárja óta ragadt be 8 százalék fölé, és az előrejelzések szerint pénzpumpa nélkül még 2014-ben is 7 százalék közelében lenne a mutató. Ezt pörgetheti fel az újabb monetáris lazítás, amely a szakértő szerint az amerikai GDP kétharmadát jelentő fogyasztást is felfelé ránthatja, továbbá a kockázatvállalást is erősítheti.

A pénznyomda számokban

A QE3-program keretében havonta 40 milliárd dollárnyi jelzáloglevelet vásárol a Fed, és folytatja a “csavar hadműveletként” (Operation Twist) ismert kötvénycsereprogramját is. A bejelentett lépések így havonta 85 milliárd dollárral növelik az amerikai jegybankként működő intézmény kötvényállományát. A Fed szerint a lépés csökkenti a hosszú távú kamatszinteket, erősíti a jelzálogpiacot és a gazdasági növekedés szempontjából kedvezőbbé teszi a pénzpiaci feltételeket.

Emellett a várakozásoknak megfelelően nem változtattak a rekordalacsony, 0 és 0,25 százalék közötti kamatcélon és jelezték, hogy legalább 2015 júniusáig ezen a szinten hagyják az irányadó rátát. Korábban még csak 2014-ig vállaltak hasonló kötelezettséget.

Az XTB szakértője meglepőnek tartja, hogy a Fed nemcsak a pénznyomda beindítását, hanem konkrét részleteket is közölt. Balogh Balázs úgy véli, hogy az óvatosabb, számok nélküli kommunikáció szerencsésebb lett volna. A kötvényprogram egyébként nyíltvégű, tehát azt nem lehet tudni, hogy pontosan meddig öntik a dollármilliárdokat a piacra.

Egekben a kockázatvállalás

A piaci elemző arra számít, hogy a bejelentés utáni eufória 1-2 hétig tart majd, és utána már újra a makroadatoké lesz a főszerep.

A dollár gyengül, és a felszabaduló tőke a kockázatosabb eszközökbe, illetve az árupiacra menekül. Az amerikai részvénypiacok 2007-es csúcsokat döntögetnek, de az eurót is erősíti a QE3, amely jó hír a forintnak is. A hazai deviza péntek reggel a 280-as szintet is megközelítette az euróval szemben. A szakértő arra számít, hogy 280 környékén ingadozhatnak a jegyzések. További erősödés esetén pedig 275 lehet a küszöb.

Frissítés: Így indult a hét – 2014-ig IMF nélkül is kihúzhatjuk

A hazai börzén is felpörgött a kereskedés. Az OTP-részvényeknél mint mindig, most is jól lekövethető a piaci rali. A bankpapírok pénteken a kora délutáni órákban 3-4 százalék körüli pluszban voltak.

Mi az, ami kijózaníthatja a befektetőket?

Az európai adósságválság újabb hullámait generálhatja Spanyolország és Olaszország. Görögországról most kevesebbet hallani, ők most éppen „nem pénzt, hanem időt kérnek a vállalásaik teljesítéséhez”. A QE3 akár 1-2 évig is erősítheti az amerikai gazdaságot, de ha marad a tengerentúlon a stagnálás, illetve a kínai gazdasági növekedés tovább lassul, akkor a mostani felívelés után újra lejtmenet következhet – tette hozzá az elemző.

Kíváncsi a további részletekre? Kattintson a videóra!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik