Üzleti tippek

Múlt héten megrángatták, most ez vár a forintra

Csütörtökön Orbán Viktor Facebook-üzenete verte ki a biztosítékot, pénteken viszont a kormányfő már azt hangsúlyozta, hogy más feltételekkel, de lesz megállapodás.

Ezzel együtt a majdnem 290-es euróval szembeni árfolyam visszacsorgott 285 alá. Az XTB brókercég piaci elemzője szerint, ha újabb IMF-hírek nem kavarják fel az “állóvizet”, akkor a következő napokban a 284 és a 290 közötti sávban oldalazhat a magyar deviza.

Balogh Balázs hozzátette, nem a Magyar Nemzet által publikált feltételezett IMF-lista, hanem Orbán Viktor csütörtöki Facebook-videója borzolta a piaci kedélyeket. Ezt az üzenetet ugyanis sokan úgy értették, hogy Magyarország megszakítja a tárgyalásokat. Bár a videóban szó esett az alternatív javaslatok lehetőségéről is. A kormányfő pénteken a Kossuth rádióban már úgy fogalmazott, hogy nem ezekkel a feltételekkel, de megállapodnak a Nemzetközi Valutaalappal. Szintén pénteken az IMF részéről Irina Ivascsenko, a budapesti iroda vezetője is megszólalt, aki szerint „jelentős pontatlanságokat” tartalmaznak a sajtóban megjelent információk.

A forintpiac kulcskérdése továbbra is, hogy mikor hozzák tető alá az IMF-megállapodást. Az XTB szakértője szerint a mostani fejlemények alapján ez tovább csúszhat, és most már sokkal inkább a jövő év eleje lehet a céldátum. Most ami megnyugvást hozhat a forintárfolyamban, hogy úgy tudni, kitűzték az IMF-tárgyalások újabb fordulóját.

Pénznyomda vagy kivárás?

Természetesen némi mozgást a nemzetközi hangulat is generálhat. A befektetők már megint árgus szemekkel figyelik az Egyesült Államokat. Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke ugyanis a csütörtöki kamatmeghatározó ülés után tart sajtótájékoztatót, ahol mindenki azt várja, hogy elejt néhány megjegyzést az újabb mennyiségi lazítással, a QE3-mal kapcsolatban.

Ha elmarad a nagy „bejelentés”, akkor a befektetők törvényszerűen kiszállnak a magasabb kockázatú eszközökből, és „visszanyúlnak” a dollárba, az euró gyengülése pedig magával húzhatja a forintot is.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke múlt csütörtökön hozta a papírformát, vagyis amit a piaci szereplők vártak. Bejelentette, hogy az EKB kötvényvásárlási akciókkal enyhítené a súlyos kötvénypiaci torzulásokat. Az EKB emellett nem változtatott a 0,75 százalékos irányadó rátán.

Érdekesség, hogy idén nyáron már háromszor dőlt meg a forintkereskedésben az euróval szembeni 290-es támasz, de ezek után mindig visszaerősödött a magyar fizetőeszköz. Balogh Balázs elképzelhetőnek tartja, hogy ezt a szintet kedvezőtlen piaci hangulat esetén ismét átlépik a jegyzések, a tartós gyengülés viszont a korábbi tapasztalatok alapján kérdéses.

Orbán: Magyarországnak az EU problémái miatt kell az IMF-megállapodás

Kíváncsi a további részletekre? Hallgassa meg az interjút, amely a Gazdasági Rádióban hangzott el! A riporter Borbély Péter.

A beszélgetés hossza:11 és fél perc

Itt hallgathatja meg a folytatást.

A beszélgetés hossza: 9 és fél perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik