Gazdaság

Havi 40 milliárd dollár gazdaságélénkítésre

Újabb, havi 40 milliárd dolláros mennyiségi enyhítést jelentett be az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed Nyíltpiaci Bizottsága kétnapos kamatdöntő ülését követően, csütörtökön.

A program keretében havonta 40 milliárd dollárnyi jelzáloglevelet vásárol a Fed, és folytatja a “csavar hadműveletként” ismert kötvénycsereprogramját. Piaci elemzők jelentősebb új programot vártak. A bejelentett lépések így havonta 85 milliárd dollárral növelik a Fed kötvényállományát.

A Fed szerint a lépés csökkenti a hosszú távú kamatszinteket, erősíti a jelzálogpiacot és a gazdasági növekedés szempontjából kedvezőbbé teszi a pénzpiaci feltételeket.

A jegybank egyben – a várakozásoknak megfelelően – nem változtatott rekordalacsony, 0-0,25 százalékos kamatcélján és jelezte, legalább 2015 júniusáig ezen a szinten hagyja irányadó refinanszírozási rátáját. Korábban még csak 2014-ig vállalt hasonló kötelezettséget.

“A Nyíltpiaci Bizottság aggódik, hogy további lépések hiányában a gazdasági növekedés nem lesz elég, hogy fenntartható módon javítsa a munkaerő-piaci körülményeket. Ezenkívül, a pénzpiacokon tapasztalt feszültségek továbbra is negatív kockázatot jelentenek a gazdasági kilátásokra. A bizottság ezen felül a jegybank 2 százalékos inflációs céljának megfelelő, vagy annál

alacsonyabb fogyasztói áremelkedést vár középtávon” – magyarázta döntését a testület közleményben.

Az amerikai jegybank kettős mandátummal rendelkezik: egyszerre törekszik az árstabilitásra és a teljes foglalkoztatásra.

A Fed immár harmadik alkalommal jelentett be mennyiségi enyhítési, azaz kötvényvásárlási programot. Legutóbb 2010 novembere és 2011 júniusa között vásárolt 600 milliárd dollárnyi államkötvényt. Az Európai Központi Bank hasonló eszközeivel szemben a Fed nem sterilizálja kötvényvásárlásait, azaz nem tartja szinten a gazdaságban jelenlévő pénzmennyiséget.

Ben Bernanke, a Fed elnöke közép-európai idő szerint negyed kilenckor tart sajtótájékoztatót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik