Üzleti tippek

Szerverleállás: hogyan úszhatja meg a brutális veszteségeket?

A cégek gyakran csak a nagyobb leállásoknál kapnak észbe, hogy a házon belüli megoldás kevés a „tűzoltásra".

Amíg eldöcög a saját informatikai rendszer, addig gyakori menekülőút a spórolás és a fejlesztések halogatása. Ez részben érthető, hiszen a válság miatt mindenhol meg kellett húzni a nadrágszíjat. Az IT esetében viszont a hiányosságok hatványozottan megbosszulják magukat. A szerverek néhány órás vagy napos leállása a költségek megugrása mellett rengeteg pluszmunkával, esetleges adatvesztéssel, és sok esetben az ügyfelek elpártolásával járhat.

A saját rendszereknél akár már az áramszünet is megakaszthatja az üzemeltetést, a természeti csapások, így például a vihar, a villámcsapás vagy a beázás nagyobb károkat is okozhatnak, de a betörések kockázatával is számolni kell. Az informatika kiszervezésének – vagyis az előfizethető informatikának – az első, ésszerű lépése lehet, ha a szervereket a cégen belüli tárolás helyett jóval biztonságosabb szerverparkokban helyezik el – tanácsolja Marton László, az Invitel ICT üzletfejlesztési igazgatója.

A cégvezetők által mantrázott költségoptimalizálás természetesen itt is kulcsszó. Marton László szerint a szerverhoszting-szolgáltató kiválasztásánál először meg kell vizsgálni, hogy milyen rendelkezésre állásra van szüksége az adott társaságnak. Ha évente belefér néhány nap leállás, vagy munkaidőn kívül nem okoz fennakadást az esetleges kényszerszünet, akkor az alacsonyabb fokozatú, olcsóbb szolgáltatás is jó választás lehet. Bankoknál, ügyfélszolgálattal foglalkozó cégeknél viszont érthetően már néhány másodperces kiesés is hatalmas károkat okoz, így náluk a magasabb besorolás és a drágább bérleti díj az indokolt.

Így faraghatja le a költségeit

A szerverek cégen belüli üzemeltetése pluszköltség és nyűg a vállalkozásoknak. Az Invitel tapasztalatai szerint a szerverparkok segítségével ez a kiadás akár 15-30 százalékkal is csökkenthető, hiszen kevesebb lesz az áramdíj, nem kell költeni a gépek hűtésére, a biztonságos elhelyezésre, nem beszélve azokról a károkról, amelyek csőtörés, betörés vagy nagyobb áramszünet miatt keletkezhetnek.


Fotó: MTI / Oláh Tibor

A szerverek hosztingszolgáltatásának az első lépcsője a szerverelhelyezés. A társaság szakértője elmondta, a kis- és közepes vállalkozásoknak minden négyzetcentiméter számít, így az adatközpontokban ők leginkább a polcos vagy úgynevezett rack-szekrény alapú tárolást választják. Ezek havi díja néhány tízezer forinttól kezdődik. A nagyobb vállalatoknál a négyzetméter alapú elhelyezés is gyakori. Itt már jóval több a felhasználható tér, de ezek havi díja milliós nagyságrendű is lehet – összegezte Marton László.

A szerverelhelyezés további előnye, hogy a vállalkozások helyet nyernek az irodában, hiszen nincs szükségük saját gépteremre, a következő lépcsővel, a szerverbérlettel pedig akár az évek óta halogatott beruházásokat is megspórolhatják.

A kilencesek bűvöletében

A biztonsági kategóriákat a 9-esek száma alapján határozták meg. Az Invitelnél ez a mutató a kiemelt fokozatú 99,999. A besorolás szerint minden elvárható biztonsági elem a rendelkezésre áll a szervergépek üzemeltetéséhez, így a folyamatos hűtés és energiaellátás mellett például a 24 órás őrzés és az automatikus monitoringrendszer is alapkövetelmény. A többszörös adatkapcsolat szintén a megbízható működést garantálja. Erre jó példa, hogy az Ilka és a Kozma utcai DataCenterekben a több ezer szerverszámítógép befogadására alkalmas termek minimum két irányból csatlakoznak a vállalat belföldi és nemzetközi internet-gerinchálózatához.

Nyessen le 10 százalékot a céges költségekből!
A könyvelőre simán rábízzuk az üzleti adatokat, de az informatika kiszervezésétől még mindig sokan ódzkodnak, pedig ezzel akár 10-20 százalékkal is  visszavághatja a kiadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik