Üzleti tippek

Így vehet fel adómentesen vagy ingyen embert a céghez

anya-gyerek-irodában (anya)
anya-gyerek-irodában (anya)

Akár egy évig fizeti az állam a munkába visszaálló kismamák bérét, a többi munkavállalónál pedig elengedik a járulékokat.

Augusztus elsejétől indul a munkahelyteremtési pályázat, amelynek révén a cégek új munkaerő foglalkoztatására igényelhetnek támogatást – hívja fel a figyelmet a DANUBIA IP Innovációs Tanácsadó Kft. blogja. Ennek keretében egy évig támogatja az állam az új munkaerő bérét és járulékköltségeit.

A pályázati konstrukcióban szinte minden vállalkozás elindulhat, mikro-, kis- és középvállalkozások egyaránt. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a korábban kizárt, nagyobb cégek is pályázhassanak, például a szállodák is.

Nyár végén, ősz elején beindul az álláskeresési szezon, tehát minden olyan vállalatnak hasznos lehet ez a pályázat, amely eredetileg is tervezte, hogy új embert fog felvenni a csapatába.

Eredetileg ezt a kiírást áprilisban jelentették volna meg, így régóta nyilvános ez a pályázati felhívás, ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni a pályázat elkészítését, illetve az új munkavállaló keresését, mert előfordulhat, hogy hamar “elkapkodják” a pályázatra szánt keretet – írja a blog.

A pályázatból két kör van csak kizárva, az újonnan, 2012-ben alakult vállalkozások és a közép-magyarországi régióban lévő vállalkozások (kivéve ha a régión kívülre szeretnének felvenni embert).

Ingyen kismamák
Július közepétől elindult a GYES/GYED-en lévők, részmunkaidőben való visszatérésének támogatása az Új Széchenyi Terv keretei között. Ez a pályázat (Esélyegyenlőségi célcsoportok a gazdaságban – női munkavállalók és GYES/GYED-ről visszatérők integrációja a munkaerőpiacon a részmunkaidő, távmunka és osztott munkaidő alkalmazása révén – GOP-2012-3.5.1/B), maximum 70 százalékos intenzitással támogatja azoknak a GYES/GYED-en lévő anyukák visszatérését a munka világába, akik szeretnének visszatérni munkahelyükre dolgozni, de egyelőre egyéb munkáltatói okok miatt nem tudnak.

A pályázati kiírás szerint bármilyen vállalkozás elindulhat, amelynek székhelye a közép-magyarországi régión kívül van, tehát nem előfeltétel, hogy a GYES/GYED-en lévő személy előzőleg a vállalkozással – állt munkakapcsolatban. A pályázat megengedi, hogy távmunkában, részmunkaidőben illetve osztott munkaidőben dolgozzon az új munkavállaló, akit a vissza nem térítendő támogatás révén vettek fel.

A pályázat nem csak az új munkavállaló bér -és járulékköltségeit támogatja, hanem a munkába álláshoz szükséges eszközbeszerzést, információs technológia fejlesztés és a munkakörhöz kapcsolódó betanítást illetve a megfelelő képzés elsajátítását is.

A pályázati kiírás azt is megengedi, hogy olyan GYES/GYED-ről visszatérő munkavállaló 12 havi bérét is – és annak járulékait is el lehet számolni, aki jelenleg is a pályázó vállalkozás munkavállalója, tehát a pályázat beadását megelőző 12 hónapon belül tért vissza a céghez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik