Üzleti tippek

292 és 302 között rángathatja a forintot a görög választás

Vihar előtti csend? Vagy bizakodás, hogy Görögország nem rohan a vesztébe? Piaci dilemmák az újabb parlamenti választások előtt néhány nappal.

Az euró csütörtökön is gyanúsan ellenállt a rossz híreknek, sőt erősödni is tudott a dollárral szemben. „Egyes nagybefektetők arra számítanak, hogy a józan ész győz Platón és Arisztotelész hazájában vasárnap. Abban bíznak, hogy a görögországi választásokon olyan párt kerül hatalomra, amely együttműködik a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval, így nem sodorja még nagyobb válságba a hellén gazdaságot, és ezzel az euróövezetet. Ez alapján több nagybefektető is zárta az euró gyengülésére kötött úgynevezett short pozícióit, innen a közös pénz átmeneti erősödése – magyarázta az FN24-nek az XTB Magyarország brókercég vezető elemzője.

Spanyolországra rájár a rúd

Az unió másik végén sem éppen rózsás a helyzet. A Moody’s még szerdán agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal minősítette le Spanyolországot, amely így már csak egy kategóriára van a bóvli besorolástól. A másik negatív hír, hogy a spanyol államkötvények hozama „megcsípte” a kritikus, 7 százalékos szintet. Soós Róbert szerint bevett szokás, hogy 7 százalék felett az országok már segélycsomagért kopogtatnak a nemzetközi szervezeteknél. Ez pedig azt vetítheti előre, hogy a spanyoloknak nem lesz elég a 100 milliárd eurós bankmentő csomag.

Rázós lehet a pénteki kereskedés

A szakértő arra számít, hogy a hétvégi zárás és a vasárnapi görögországi választások előtt még a spekulánsok sorra nyitják meg a pozíciókat, így “csapkodás” (volatilitás) várható pénteken. A szavazást követően hétfőn reggel „nagy réssel” nyithatnak a piacok, leginkább erre játszhatnak majd a pénteki kötéseknél.

További részletekért nézze meg a rövid összefoglalót!

0-24
A devizapiacról sokan úgy tartják, hogy a tőzsdékkel ellentétben éjjel-nappal nyitva van, de ez csak vasárnap este 11 óra és péntek este 10 óra között igaz. Így a befektetőknek a görög választások előtt már csak egy napjuk maradt, hogy megtegyék a téteket.

 

Mi vár a forintra?

Az XTB vezető elemzője szerint a magyar fizetőeszköz árfolyama nagyjából leköveti az euró mozgását, és a magyar fejlemények – például az EU-IMF tárgyalások július-augusztusra jósolt kezdete vagy a 2013-as költségvetési terv – helyett jelenleg sokkal inkább a nemzetközi folyamatok hatnak rá. Pozitív görög forgatókönyv esetén a forint akár 292 Ft-ig is erősödhet, ha viszont „elszabadul a pokol”, akkor újra 300 felett, akár 302-ig gyengülhet a hazai deviza.

Devizapiac helyett inkább az árupiacokon nézne körül?
Másfél éves mélyponton vannak a kávépiaci jegyzések, ami jó beszállási pont lehet azoknak, akik az aranyon és az olajon túlra tekintenek.

Forintárfolyam, üzemanyagárak, aranykereskedés – kérdezzen nehezet az XTB szakértőjétől!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik