Nagyvilág

Spanyolország mentőövért esedezik

euro(960x640)(2).jpg (euró)
euro(960x640)(2).jpg (euró)

Nem kizárt, hogy százmilliárd euró kell majd az ibériai bankrendszer csődjének megakadályozásához.

Pénzügyi támogatást kér Spanyolország az euróövezet tagállamaihoz, hogy megmentse bankszektorát – jelentette be a spanyol pénzügyminiszter Madridban az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek szombati telefonos konferenciája után. Luís de Guindos szerint valószínűleg a segítségnek lesznek feltételei a bankszektorral kapcsolatban, de más gazdasági kikötéssel nem kell számolniuk.

Az eurózóna államai nem hagyják magára Madridot, sőt: Spanyolország akár százmilliárd eurós támogatásra számíthat. A támogatási végösszeg kiszámításában az uniós partnerek is részt vesznek, köztük az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank. A programban részt vesz a Nemzetközi Valutaalap, az IMF is, de ez várhatóan nem anyagi hozzájárulás lesz, hanem felügyeleti szerepkör.

Az utolsó csepp

Egyszerre három fokozattal minősítette le Spanyolországot csütörtökön a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings, egyebek mellett arra a becslésére hivatkozva, hogy a spanyol bankrendszer rendbetétele annyiba kerülhet, mint a spanyol hazai össztermék (GDP) 9 százaléka. Április végén a Standard & Poor’s rontotta két fokozattal az ibériai ország hosszú futamidejű államadósságának osztályzatát.

Spanyolország az Európai Unió és az euróövezet legbetegebb emberének számít, a már évek óta vergődő görögöket nem számítva. Külső adóssága a GDP hozzávetőleg 90 százalékával egyenlő, 23 százalékos és folyamatosan nő a munkanélküliség, a fiatalok többsége az ország elhagyására készül.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik