Gazdaság

Íme, Matolcsy költségvetése

matolcsy (matolcsy györgy, TNOR, politika, )
matolcsy (matolcsy györgy, TNOR, politika, )

300-as euróval és 1,6 százalékos növekedéssel számol jövőre a kormány. Nyugdíjba küldik a közalkalmazottak egy részét, ezzel is milliárdokat spórol a büdzsé.

A kormány második olvasatban tárgyalta a 2013. évi költségvetést, amelynek tíz sarokszámát változatlanul hagyta, így továbbra is 1,6 százalékos jövő évi GDP-növekedéssel számol – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az államháztartási deficit 2,2 százalék lesz, az államadósság GDP-hez mért aránya 78-ról 76 százalékra csökken. A javaslat 4,2 százalékos inflációval és 299,4 forintos euróárfolyammal számol. A folyó fizetési mérleg aktívuma 4 százalék lesz az idei 2 százalék után – sorolta az adatokat a miniszter.

170 milliárd plusz mindkét oldalon

A kormány mind a bevételi, mind a kiadási főösszegét megemelte a 2013. évi költségvetésnek, ugyanolyan mértékben, 170 milliárd forinttal, így a deficit változatlanul 660 milliárd forint, a GDP 2,2 százaléka. A költségvetés kiadási főösszege így 15.500 milliárd forint, a bevételi főösszeg pedig 14.840 milliárd forint lett. A kiadási oldalon 120 milliárd forint a tárcák és állami szervek többletforrásigényének kielégítését szolgálja, 50 milliárd forinttal pedig az Országvédelmi Alapot emelik meg, így az 100 milliárd forintra nő – közölte a miniszter.

Egyre kerekebb a tranzakciós adó

Matolcsy György jelezte, hogy a kormány 280 milliárd forint bevétellel mindenképpen számol jövőre a tranzakciós illetékből. Hozzátette, az illeték korábban bejelentett mértéke (1 ezrelék) nem változik, ám az még kérdés, hogy lesz-e felső korlátja. Május elején még arról számolt be a nemzetgazdasági miniszter, hogy a tranzakciós illetékből 130 milliárd forint bevétele származna a büdzsének.

A kormány több kérdésben folytat tárgyalásokat a bankszövetséggel, így a tranzakciós illeték felső korlátjáról, a bankadó esetleges kivezetéséről, valamint egy pénzügyi élénkítő paktumról – tette hozzá a miniszter. Mint fogalmazott, “ha kivezetik a bankadót, nem lehetne általános felső korlátja a tranzakciós illetéknek”, hiszen a bankadó kivezetése révén kieső forrást pótolni kell. Közölte, a tárgyalások témája emellett egy új otthonteremtési program, mert a mostani “lássuk be, nem működik”.

Nyugdíjba velük

Matolcsy György arról is beszélt, hogy az önkormányzati, oktatási és egészségügyi reform nyomán jövőre 250 ezer közalkalmazott tér vissza a központi állami körbe.

Számukra a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást 62 év felett, ennek köszönhetően 10-11 ezer fővel csökken a közszféra állománya, amiből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

A miniszter szerint a túlzottdeficit-eljárásra jövő tavasszal véglegesen pontot lehet tenni. “Két lépésben szeretnénk kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, az első lépés reálisan június 22-én lesz, amikor megszüntethetik a kohéziós alapok felfüggesztését, miután az Európai Bizottság legutolsó előrejelzése szerint jóval 3 százalék alatt – 2,7 százalék – lesz a magyar államháztartási hiány jövőre” – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

“Számolják már át, legyenek szívesek”

A büdzsé bizonytalan lábakon áll, különösen a bevételek. Például a tranzakciós adóból remélt összeg váratlanul meghízott – mondta csütörtöki tájékoztatóján az MSZP-s Szekeres Imre. Megítélése szerint a kormánynak minden egyes fejezetet újra kellene számolnia, és ezek után kellene a parlament elé hoznia a jövő évi költségvetés tervezetét.

Hozzátette: a büdzsé jelentős adóemelést, hat olyan közterhet hoz, amelyet közvetlenül az embereknek kell megfizetniük. Emellett csökkenő vagy stagnáló gazdaságot feltételez, kizárja, hogy beruházók érkezzenek az országba. Továbbá feléli az ország jövőjét, hiszen az egészsgügy, a gyógyszerkassza illetve az oktatás megkurtítása valóságos katasztrófát hozhat.

Szekeres Imre megjegyezte: a közalkalmazottak egy részének nyugdíjba parancsolása elfogadhatatlan. Ezzel tapasztalt és nehezen pótolható szakembereket szorít parkolópályára a kormány – jelentette a Hír24 helyszíni tudósítója.

A kudarcokat takargatják

Már látszik, hogy folytatódni fognak a megszorítások, a foglalkoztatottság csak a közmunkások miatt fog nőni, a gazdaságban pedig recesszió lesz – így reagált Matolcsy György tájékoztatójára az LMP szóvivője.

Heltai László úgy fogalmazott, hogy a nemzetgazdasági miniszter még mindig álomvilágban él, ami az ország számára inkább rémálomnak tűnik. A kormány intézkedései nyomán újabb 10-11 ezer közszolgát tesznek ki állásából és felére vágják a gyógyszerkasszát. A kormány tehát hiába próbálja takargatni gazdaságpolitikai kudarcát, az mindig kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik