Belföld

Lesz-e 500 forint nyárra benzin?

Egyes kutaknál jelenleg 470 forintot is elkérhetnek. Az uniós országok közül Olaszország viszi a pálmát közel 600 Ft-os benzinárakkal, a legolcsóbban pedig Romániában tankolhatunk.

Nagyjából egy évvel ezelőtt még a 370 forintos üzemanyag miatt mérgelődtünk, idén már valószínüleg országos örömováció törne ki, ha ismét ennyiért vehetnénk a benzint. A 2012-es évet 407 forinttal kezdtük, pár hónap alatt sikerült eljutni a 453-ig. Átlagosan most ennyibe kerül a 95-ös üzemanyag, ám a holtankoljak.hu oldal adatbázisában találtunk olyan benzinkutat is, ahol 468 Ft-ért tankolhatnak a vásárlók. Az elmúlt pár hónap, sőt az elmúlt évek tendenciái egyértelmű növekedést mutatnak az árat illetően. Elképzelhető, hogy nyár végéig megtapasztalhatjuk az 500 forintos üzemanyagot is?

 

A benzin ára függ a valutaárfolyam változásától, illetve a különböző adók emelésétől is. Befolyásoló tényezők lehetnek az energiahordozók előállítását akadályozó körülmények is. Bármiféle környezeti, földrajzi vagy politikai esemény megnehezítheti például az olaj kitermelésének és szállításának folyamatát. Ez természetesen a kőolaj árának növekedését okozza – nyilatkozta a Győr24-nek Veres Kovács Antal, győri közgazdász.

A magas üzemanyagárak egyébként nem csak hazánkban jellemzők, sőt Magyarország csupán a középmezőnyben helyezkedik el a benzinárlistán. Az Európai Unió tagállamai közül Olaszországban, Görögországban és Hollandiában a legdrágább: 540-600 Ft között.

A legolcsóbban Lengyelországban, Bulgáriában és Romániában tankolhatunk: 380-420 Ft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik