Belföld

A dohányzás tiltása növeli az alkoholfogyasztást

A dohányzást tiltó törvény a kávézók forgalmára negatívan hatott, és növelte az éjszakai szórakozóhelyeken az alkohol fogyasztását.

Fejér megyében a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását ellenőrizte az elmúlt két hétben. 154 egységet vizsgáltak, közülük 5 kapott figyelmeztetést a jelölési kötelezettség elmulasztása miatt – tette közzé a Fejér Megyei Hírlap.

Január elsejétől lépett életbe a törvény, amely szerint tilos dohányozni minden zárt légterű helyen. A bevezetéséhez április 1-jéig tart a türelmi idő, utána már büntetnek.

Már januárban bevezette valamennyi szórakozóhelyén a rendelkezést, és azt tapasztalta, hogy a kávézók forgalmát visszavetette a törvény, ám jól hatott az éjszakai szórakozóhelyek italfogyasztására – tudta meg a Fehérvár24 Kismarty Lechner Gábortól, a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének elnökétől.

Kismarty Lechner Gábor elmondta: a kávézási szokásokhoz szorosan kapcsolódik a cigaretta elszívása, és ennek következtésben a kávézókban azt tapasztalta, hogy 15-20 százalékkal csökkent a forgalom. Mivel a teraszokon lehet dohányozni 5 méterre a bejárattól, ezért reméli, hogy a jó idő beálltával megfordul ez a tendencia.

Az éjszakai szórakoztatásban féltek leginkább a törvény bevezetésétől, attól tartottak, nehezen lehet majd betartani, ám pozitívak a tapasztalataik. Nem csökkent a forgalom, a dohányosok kimennek a szabadba cigarettázni. Az alkohol a friss levegőn kitisztul a fejükből, és utána tudnak újra fogyasztani – hangsúlyozta az egyesületi elnök.

A törvény betartásával a közterületeken egyre gyűlnek a csikkek az utcákat takarító Városgondnokság tapasztalatai szerint. Kismarty Lechner Gábor ezzel kapcsolatban megjegyezte: eddig ez a szemét bent volt a szórakozóhelyeken, a takarításnál pedig próbálnak rá figyelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik