Belföld

A dohányzás tiltása növeli az alkoholfogyasztást

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2012. 03. 19. 11:08

A dohányzást tiltó törvény a kávézók forgalmára negatívan hatott, és növelte az éjszakai szórakozóhelyeken az alkohol fogyasztását.

Fejér megyében a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását ellenőrizte az elmúlt két hétben. 154 egységet vizsgáltak, közülük 5 kapott figyelmeztetést a jelölési kötelezettség elmulasztása miatt – tette közzé a Fejér Megyei Hírlap.

Január elsejétől lépett életbe a törvény, amely szerint tilos dohányozni minden zárt légterű helyen. A bevezetéséhez április 1-jéig tart a türelmi idő, utána már büntetnek.

Már januárban bevezette valamennyi szórakozóhelyén a rendelkezést, és azt tapasztalta, hogy a kávézók forgalmát visszavetette a törvény, ám jól hatott az éjszakai szórakozóhelyek italfogyasztására – tudta meg a Fehérvár24 Kismarty Lechner Gábortól, a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesületének elnökétől.

Kismarty Lechner Gábor elmondta: a kávézási szokásokhoz szorosan kapcsolódik a cigaretta elszívása, és ennek következtésben a kávézókban azt tapasztalta, hogy 15-20 százalékkal csökkent a forgalom. Mivel a teraszokon lehet dohányozni 5 méterre a bejárattól, ezért reméli, hogy a jó idő beálltával megfordul ez a tendencia.

Az éjszakai szórakoztatásban féltek leginkább a törvény bevezetésétől, attól tartottak, nehezen lehet majd betartani, ám pozitívak a tapasztalataik. Nem csökkent a forgalom, a dohányosok kimennek a szabadba cigarettázni. Az alkohol a friss levegőn kitisztul a fejükből, és utána tudnak újra fogyasztani – hangsúlyozta az egyesületi elnök.

A törvény betartásával a közterületeken egyre gyűlnek a csikkek az utcákat takarító Városgondnokság tapasztalatai szerint. Kismarty Lechner Gábor ezzel kapcsolatban megjegyezte: eddig ez a szemét bent volt a szórakozóhelyeken, a takarításnál pedig próbálnak rá figyelni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Küszöbön a nagyobb havazás

A young girl cleans steps as people bow before the statues of late North Korean leaders Kim Il-Sung (L) and Kim Jong-Il (R) as the country marks 'Victory Day' at Mansu hill in Pyongyang on July 27, 2017. - July 27, which is the 64th anniversary of the signing of the Korean Armistice Agreement, is a public holiday in the nuclear-armed North and celebrated as Victory Day. (Photo by Ed JONES / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.