Üzleti tippek

A dolgozók majdnem fele kap cafeteriát

Legnépszerűbb az Erzsébet-utalvány, a Széchenyi pihenőkártya és az utazási támogatás.

A három kibocsátó, a K&H, az MKB és az OTP Bank legfrissebb, március eleji adatközlése szerint több mint 270 ezer munkavállalónak van már Széchenyi pihenőkártyája. Jelentősen emelkedett az elfogadóhelyek száma is, a kibocsátó intézmények immáron több mint 12 ezer elfogadóhellyel kötöttek szerződést.

Mik a legnépszerűbb béren kívüli juttatások?

Egy friss, 500 főt érintő megkérdezésből pedig az derült ki, hogy a munkavállalók 43 százaléka részesül az idén béren kívüli juttatásban. Közülük 53,5 százalék kap Erzsébet-utalványt és 48 százalék Erzsébet-utalványt. A harmadik legnépszerűbb elem az utazási támogatás, amelyet a cafeteriában részesülő dolgozók ötöde kap. Tíz százalék egészségpénztári támogatásban részesül. A béren kívüli juttatásban részesülő válaszadók 7,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy Erzsébet-utalványt, SZÉP-kártyát és utazási támogatást is kap, míg további 27 százalékuknak jár az Erzsébet-utalvány mellett a kártyára is juttatás.

A kutatás szerint a SZÉP-kártya a 40 évnél fiatalabbak, az Erzsébet-utalvány pedig a nők körében népszerűbb. A kisebb településeken lakók inkább az utalványt, a megyeszékhelyen élők pedig a kártyát kapják, míg a fővárosiaknál kiemelkedően magas az utazási támogatásban részesülők aránya. A juttatások közül a többség (majdnem 60 százalék) maga választhatott – a válaszadók 42,5 százaléka mondta azt, hogy számára meghatározták a cafeteria formáját, további 42,2 százalékuk választhatott (egy előre megadott listából), míg 14,9 százalék válaszolta, hogy szabadon határozhatta meg azt, milyen formában kapjon béren kívüli juttatást. (A megkérdezettek 0,4 százaléka nem válaszolt).

A munkavállalók többsége ha választhatna, biztosan igényelne SZÉP Kártyát

A többség pontosan tisztában van azzal, hogy a kártyával meleg étkezést, belföldi pihenést is ki lehet fizetni – valamivel kevesebben tettek azonban említést a Széchenyi pihenőkártya legszélesebb körben felhasználható, rekreációs alszámlájáról. (Innen egyébként a színházjegyektől, kezdve a múzeumi, állatkerti látogatást, az edző- és fitnesztermek, fürdők, lovardák és a hazai sípályák belépőit is ki lehet fizetni, de az alszámla felhasználható masszázs, szolárium vagy egyéb rekreációs szolgáltatások igénybevételekor is).

Azok közül, akik jelenleg nem kapnak SZÉP-kártyát, de kapnak cafeteriát, 67 százalék nyilatkozott úgy: igényelné a juttatást munkáltatójától. A béren kívüli juttatásban nem részesülőknél az arány még nagyobb: majdnem négyötödük nyilatkozott úgy, hogy szeretné ha SZÉP-kártyán kaphatna fizetése mellé némi kiegészítést. A vágyott elemek között a második helyen – szorosan a kártya mögött – az Erzsébet-utalvány szerepelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik