Üzleti tippek

Drágulhat a temetkezés

Több temető-fenntartási hozzájárulást szednének a sírkertekben dolgozó vállalkozóktól, és jobban rászorítanák őket a számlaadásra.

Szeptemberben kerülhet a parlament elé az új temetkezési törvény, amelyben módosítanák a temető-fenntartási díjfizetés szabályait. Emiatt drágábbak lehetnek a temetőben végzett munkák vagy a sírhelyek. A díjat azok a vállalkozók (főképp sírkövesek, de parkfenntartók, temetőkertészek, stb.) kötelesek megfizetni, akik a temetőkben dolgoznak. Jelenleg a díj az adott temető átlag sírhelyárának (sírhelymegváltási díj) 5 százaléka. Emiatt ma egyforma díj vonatkozik arra a vállalkozóra, aki pár ezer forintos munkát végez, és arra is, aki több milliósat. Másrészt mivel nem mindenhol van sírhelymegváltási díj, így temető-fenntartási díjat sem mindenhol szednek a vállalkozóktól. Márpedig a temetőüzemeltetők szerint tarthatatlan, hogy aki munkát végez a temetőben, az ne fizessen a fenntartásért.

Drágulhat a sírkő

Az Országos Temetkezési Ipartestület (OTEI) azt szeretné, ha minden a temetőben dolgozó vállalkozó az általa leszámlázott összeg arányában rendezné a fenntartási díjat. Puskás Béla alelnök szerint többféle javaslat is van arra, hogy hogyan számolják ki a díjat, de az mindenképpen több lenne, mint mostani. A cége által Kaposváron és környékén üzemeltetett 45 temetőben most 600 és 3000 forint között van a temető-fenntartási díj. Az alelnök igazságosnak azt tartaná, ha a nagyobb munkát végző vállalkozó ennél jóval többel járulna hozzá a temetőfenntartáshoz, például ötszázezer forint árbevétel után mintegy tízezer forinttal.

A körvonalazódó tervezet szerint a mestereknek le kellene adniuk a temetőüzemeltetésnél a kiállított számlát, és ez alapján kellene fizetniük. Technikai probléma, hogy a díjat jelenleg előre, a munka megkezdésekor kell a vállalkozóknak leróniuk. Ekkor pedig még nem tudják a számlát bemutatni. A kövesek nagyon nem támogatják a számlához kötött díjfizetést, hiszen nőnének a költségeik. S bár nagy a verseny, a díjemelést biztosan nem fogják mind benyelni. Ha emelkedik a díj, az valószínűleg az áraikban is jelentkezni fog, vagyis drágulhat a sírkőkészíttetés.

Az adóhatóság is sűrűn szimatol a sírok körül

Az sem tetszik a sírköveseknek, hogy a számlájuk másolatát be kell mutatniuk, mert így szerintük a konkurencia közvetlen információt kap az áraikról. Néhány temetőüzemeltető ugyanis maga is foglalkozik sírkőkészítéssel. Puskás Béla viszont úgy gondolja, ez nem jelentene veszélyt a kőfaragókra, mert az árakat ettől függetlenül is megtudhatják az üzemeltetők. Azért sem örülnek a sírkövesek, ha a számlát le kell adni, mert a temetőüzemeltetők gyakran ajánlanak sírkövest. Ahol tisztességesek, ott az érdeklődőknek átadják a környékbeli kőfaragók teljes listáját, így mindenki egyenlő esélyekkel indulhat. De Puskás Béla is hallott már róla, hogy nem mindenhol ilyen részrehajlás nélküli az ajánlás, hanem amelyik vállalkozó előre lezsírozza, annak a telefonszámát adják meg a hozzátartozóknak.

Az OTEI azért is támogatná, hogy a vállalkozók kötelesek legyenek leadni a számlamásolatot, mert köztudott, hogy a sírkövesek egy része feketén dolgozik. Puskás Béla mindjárt hozzá is tette, ők vannak kisebbségben, és minden tisztelete a tisztességes többségé. De úgy gondolja, az ő érdekükben is fontos lenne a szakma fehéredése, s hogy mindenki számlára dolgozzon. S ha a számlák mind rendelkezésre állnának a temetőkben, akkor az az ellenőrzést végző revizorok munkáját, a feketézők lefülelését is megkönnyítené – tette hozzá.

Lehet, hogy a sírhely lesz drágább?

A Kőfaragó Ipartestület is látja, hogy változtatásra van szükség, és méltányos összeg ellen nem is lenne kifogásuk. A változást azért is támogatnák, mert a drágább temetőkben, vagy olyan helyeken, ahol van néhány igen drága sírhely is (például sokszemélyes kripta) most is magas az átlagár, ami után magasabb fenntartási díjat kell leróniuk.

Leginkább azonban azt támogatnák, ha nem a vállalkozókkal fizettetnétek meg a temetőfenntartás díját, hanem a lakossággal. Mégpedig úgy, hogy beépítenék a sírhely-megváltási díjba, így az emelkedne. Puskás Béla szerint ez azért nem lenne jó megoldás, mert a sírhelymegváltást 25 évente újra meg kell fizetni, s így többszörösen szednék be a lakosságtól a temető-fenntartási díjat. Ha viszont a vállalkozóval fizettetik meg, akkor csak egyszer fizet a sírhelytulajdonos, például amikor a sírkő árát rendezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik