Üzleti tippek

Többet várnak a kkv-k a pályázatíróktól

Ma már nem elég a pályázatok ismerete, a megvalósítás finanszírozásában is segítséget várnak a kkv-k.

A pályázati tanácsadóktól eleinte csak azt várták el, hogy eligazodjanak a követelmény- és adathalmazban. A támogatások köre és típusa olyannyira változatos volt, hogy aki rászánta magát, hogy folyamatosan nyomon kövesse a friss kiírásokat, és rendszerezze azokat különböző szempontok szerint, az nagyon hamar profitálhatott belőle. Később az ügyfelekért folyó versenyben a kényelmi szolgáltatások is egyre többet értek: a céges papírok, nyilatkozatok, nullás igazolások és egyéb dokumentáció behajtásával nagy terhet vettek le a tanácsadók pályázó vállalkozók válláról.

Komolyan érdeklődő cégek között is volt azonban számos olyan, amely korai tapasztalataiból azt a következtetést vonta le, hogy nincs a pályázati munkában semmi ördöngösség. Hitték. egy alapos és precíz egyetemista segítségével bármelyik megbízható alkalmazott képes a pályázatírásra, ha pontról pontra végigmegy egy előre összeállított feladatlistán, minden tartalmi és formai feltételt teljesítve.

A szakértő szerint azonban könnyen belátható, hogy nem hatékony, ha mindenki a saját kárán tanulja meg a pályázatírást. Azt, hogy mit hogyan kell értelmezni egy kiírásban, és miként lehet túllendülni a néha bonyolult megfogalmazáson, ráadásul erre fontos belső kapacitásokat lekötve. A Széchenyi Tőkebefektetési Alap igazgatóságának elnöke, Csuhaj V. Imre szerint tapasztalatlanságból a legjobb szándék mellett is adódhat olyan hiba, ami miatt akár százmilliós forrásoktól eshetnek el a cégek. Ezért minden kkv-nek azt ajánlják, hogy ha szűkös a pénzügyi és menedzsment kapacitása, valamint megteheti, vegye igénybe profi pályázati tanácsadó segítségét.

Azt is megemlítette, sokszor szült elégedetlenséget a múltban az, hogy a pályázók a megnyert forrásokhoz a vártnál sokkal később jutottak csak hozzá. Méghozzá úgy, hogy közben előzetesen finanszírozniuk kellett minden kapcsolódó költséget, és magát a megvalósított beruházást is. S persze az ilyen helyzet megoládását is pályázati tanácsadótól várnák el. Sőt, a cash-flow hullámvölgy kialakulásáért sokszor a tanácsadót okolják, mert nem hívta fel a figyelmüket időben a veszélyre – állítja Csuhaj.

Ez pedig azt jelenti, hogy csak azokkal a pályázati tanácsadókkal elégedettek az ügyfelek, akik már előzetesen változatos megoldásokat kínálnak az önrészre, az átmeneti finanszírozásra, vagy a késedelem áthidalására. Megoldás lehet a Széchenyi Tőkebefektetési Alap, mert fedezetet nyújthat egy olyan komolyabb beruházási pályázat idejére, ami átmenetileg leköti a társaság tartalékait. Így a növekedés fenntartására és a foglalkoztatottság növelése is biztosítható a beruházás idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik