Pénzügy

Milliárdokat osztanak munkahelyteremtésre

Durbák Ildikó
Durbák Ildikó

2012. 02. 07. 13:27

Munkahelyteremtő pályázatot indít a Nemzetgazdasági Minisztérium mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára. 10 milliárd forint osztható szét.

Korábban a témában:

Kizárólag hazai forrásból, a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból 10 milliárd forint támogatási keretösszeg áll a pályázók rendelkezésére – közölte az FN24-gyel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az elmúlt évben nyertes 381 vállalkozás az 5 milliárd forint támogatási keretösszeg felhasználásával 3100 új munkahelyet létesített. (2010-ben mindössze 2 milliárd forint volt a keretösszeg.) Az ezévi támogatási keretösszeg alapján legalább 600-800 vállalkozásnál, várhatóan 5300-5500 új munkahely létesítéséhez és mintegy 10 ezer már meglévő munkahely megőrzéséhez járulunk hozzá. 

Az idei program indításával a minisztérium fő célja, hogy az Új Széchenyi Tervhez kapcsolódva az 1,4 millió forint/új munkahely alaptámogatás mellett kiemelt összegű, 500 ezer forint kiegészítő támogatást biztosítsanak azon induló, valamint már működő kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) számára, amelyek álláskeresők felvételét és tartós idejű foglalkoztatását vállalják. A hátrányos helyzetű kistérségekben és településeken működő cégeket kiegészítő támogatásban részesítik, ha munkához juttatják az embereket.

Ki és hol pályázhat?

A pályázatokat a beruházás helye szerinti fővárosi, megyei kormányhivatal munkaügyi központjához 2012. február 8-tól 2012. március 30-ig lehet benyújtani. A pályázati dokumentáció a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapjain 2012. február 7-én 15 órától elérhető és letölthető. Emellett a munkaügyi központoknál és kirendeltségeiknél 2012. február 9-től nyomtatott formában is átvehető. A pályázatok támogatásáról 2012. május 30-ig születik döntés.

Azok a Magyarországon bejegyzett mikro-, kis- és középvállalkozások vehetnek részt, amelyek a benyújtás időpontjában még nem kezdték el a beruházást, és azt 2012. november 30-ig befejezik. Vállalják továbbá, hogy a támogatással legalább 2 fő teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló számára létesítenek munkahelyet a beruházás befejezését követő 90 napon belül.

Csak az a vállalkozás részesülhet támogatásban, amely a teljes létszámára vonatkozóan teljesíti a jogszabályokban meghatározott elvárt béremelést.

A támogatottnak vállalnia kell többek között, hogy a már meglévő és az újonnan felvételre kerülő létszámát a beruházás befejezését követő 2 éven át megtartja, továbbá a támogatással létrehozott kapacitást a beruházás befejezésétől számított 3 évig fenntartja az érintett régióban. A vissza nem térítendő támogatás keretében az új gépek, berendezések, műszaki eszközök, technológiák beszerzésének, továbbá az új létesítmények építési költségei számolhatók el.

A beruházási támogatás mértéke
Új munkahelyenként:
– nem álláskereső személy alkalmazása esetén 1,4 millió Ft alaptámogatás,
– nyilvántartott álláskereső felvétele esetén 1,9 millió Ft, illetve ha az álláskereső roma munkavállaló, további 300 ezer Ft,
– ezenkívül, amennyiben hátrányos helyzetű kistérségben, településen valósul meg a beruházás, még 200 ezer Ft (a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken 300 ezer Ft) kiegészítő támogatási összeg igényelhető.
Pályázatonként:
– legfeljebb 120 millió Ft-ra,
– a hátrányos helyzetű kistérségekben, településeken megvalósuló beruházáshoz 240 millió Ft-ra, illetve
– legalább 300 főt elérő új munkahely létrehozása esetén az előbbieken kívül további, legfeljebb 100 millió Ft kiegészítő támogatási összegre lehet pályázni (ez az összeg a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben és településeken legalább 200 új munkahely létesítése esetén nyerhető el).

A pályázók így új munkahelyenként összesen 2,5 millió Ft mértékű fajlagos támogatást igényelhetnek, amennyiben a beruházás pl. leghátrányosabb helyzetű kistérségben/településen valósul meg, valamint a fenti szempontoknak is megfelel. Ez az összeg az elmúlt évben 2,2 millió Ft, 2010-ben mindössze 1,4 millió Ft volt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.