Üzleti tippek

Ismét borúlátóak a vállakozók

A magyar vállalkozók nem látják, mikorra tudnának kilábalni a válságból.

Korábban a kkv-k többsége úgy látta, hogy a gazdasági visszaesés már elérte mélypontját, és a stagnálás mellett egy jelentős részük a javulásban bízott. Most a cégek háromnegyed része látja úgy, hogy még nem érte el a válság a mélypontját, ami gyakorlatilag a 2009-es állapotot tükrözi – mondta el Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője.

A 700 hazai kkv vezetőjét kérdezték meg felmérésükben, ami azt mutatta, hogy a hazai vállalkozások túlnyomó többségének (89 százalékának) életére hatással volt az elmúlt három év gazdasági visszaesése. Leginkább a megrendelések visszaesését, a vevői nemfizetéseket és e kettővel összefüggésben a lividítási problémákat említették meg, amikor a válság hatásairól kérdeztők őket. Ezen kívül a finanszírozási források elapadása is kihívást jelentett nekik, és mintegy ötödüknél volt probléma a beszállítói számlák kifizetésével is – tájékoztatott a kkv szakember.

A mezőgazdasági cégeknek voltak csak jobb tapasztalataik. Náluk az átlaghoz képest jóval kevésbé volt jellemző a megrendelések visszaesése – ezt csupán a harmadik helyen emlegették. Az agrárszektorban főként a vevők pénzügyi teljesítése, valamint az emiatt jelentkező finanszírozási nehézségek jelentettek problémát.

A kutatás szerint az eddigieknél jóval borúsabb a vállalkozások jövőképe: 2009-hez hasonlóan újra azok a cégvezetők vannak többségben (74 százalék), akik úgy gondolják, hogy még nem értük el a válság mélypontját, s további romlásra lehet számítani. Hasonló tendenciát tapasztaltak a saját cég helyzetének megítélésében is.

Tavaly év elején még a vállalkozások többsége (56 százalékuk) stagnálásra, 28 százalékuk kifejezetten javulásra számított saját cégében, és csupán 14 százalék gondolja, hogy tovább romolhat a helyzet. Mostanra a pesszimista és optimista vállalkozások aránya megfordult. Jelenleg a vállalkozások 15 százaléka szerint javulhat rövid távon a cége helyzete, harmaduk viszont úgy gondolja, hogy tovább romolhat. Stagnálásra 51 százalék számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik