Üzleti tippek

Windows Intune: Mit mondanak azok, akik már bevezették? [X]

A Windows Intune távoli rendszerfelügyeleti alkalmazás már a gyakorlatban is bizonyított.

A 2008-ban alakult, 12 főt foglalkoztató DM-Ker Kft. kisvállalkozás építőipari munkagépek értékesítésével és szervizelésével, valamint alkatrészek forgalmazásával foglalkozik. Megalakulásuk évében már 70 millió forint volt a forgalmuk; 2010-ben pedig már átlépték a 600 millió forintos határt. Piaci elismertségüket jelzi, hogy 2010 novembere óta két világcégnek, a Bobcatnek és a Doosannak is hivatalos és kizárólagos magyarországi importőrei.

Bár a DM-Ker mind a létszámát, mind a forgalmát tekintve kisvállalkozásnak minősül, az informatika a méretét meghaladó módon játszik kulcsfontosságú szerepet a cég életében. Az informatikai infrastruktúrát nyolc személyi számítógép jelenti: ebből öt működik a budapesti központban, a többi az egyszemélyes vidéki irodákban (Nyíregyháza, Veszprém, Gödöllő). “A gépek folyamatos, hibátlan működése, az egymással való kapcsolattartás lehetősége létfontosságú a cég üzletmenete szempontjából”, hangsúlyozza Bátor Ferenc, a cég ügyvezető igazgatója.

Minden üzleti folyamat még nincs elektronizálva, de az ügyfélkör jellegéből adódóan ezt nem is lehet elvárni: előfordul, hogy a “semmi közepéről”, egy útépítésről telefonon adják le a megrendelést az alkatrészekre. Ettől függetlenül amit lehet, elektronikus csatornákra terelnek – így zajlik például a megrendelés a külföldi beszállítóktól, és elektronikusan küldik a visszaigazolásokat is. Mivel a kliensprogramon keresztül a számítógépek minden fontos információt közölnek a felügyeleti felhőszolgáltatással, a menedzselést végző cég folyamatosan tisztában lesz a gépek állapotával, és proaktívan tudja ellátni feladatát, előre tervezhetően képes kiszolgálni a felhasználókat. “A Windows Intune révén előre is láthatjuk, ha valamelyik gép lassan komolyabb karbantartásra, alkatrészcserére szorul. Nem kell megvárnunk, amíg beüt a krach, hanem értesíthetjük a felhasználót, hogy legközelebb, amikor a központban jár, hozza el a gépét, ahol már felkészülten várjuk, és pillanatok alatt elintézzük, amit kell. Miközben összességében kevesebb időt szánunk egy felhasználóra, mégis magasabb szintű kiszolgálást biztosítunk nekik”, foglalja össze a lényeget Zombory Zoltán, a DM-Ker Kft. informatikai partnerének, a Zomputer Kft.-nek az ügyvezetője.

Mindeközben a DM-Ker munkatársai ennek a magasabb színvonalú kiszolgálásnak csak az előnyeit élvezik. “Számunkra a Windows Intune működtetése semmilyen plusz feladatot nem jelent, gyakorlatilag észre sem vesszük, hogy a háttérben végzi a feladatát. Szinte azt sem tudjuk, hogy van rendszergazdánk – jóformán csak a havi számlából derül ki, hogy valakik őrködnek a rendszereink felett. De nekünk ez így jó, mert mi a cégen belül egyáltalán nem szeretnénk az informatikával foglalkozni, csak azt akarjuk, hogy a számítógépeink fennakadás nélkül működjenek, és azt most meg is kapjuk”, sorolja az előnyöket Bátor Ferenc.

A Windows Intune legnagyobb előnye a DM-Ker számára mégis az általa nyújtott biztonság és stabilitás. “A rendszer lehetővé teszi számunkra, hogy a saját tényleges munkánkra, a fő tevékenységünkre tudjunk koncentrálni. Nem az a dolgunk, hogy az informatikai rendszert működtessük, számítógépes szoftvereket frissítsünk: nekünk munkagépeket kell értékesíteni, azokhoz pedig alkatrészeket és szolgáltatásokat biztosítani. A számítógépek menedzselésével foglalkozzon csak más – és a Windows Intune pontosan ezt teszi lehetővé számunkra”, foglalja össze a legfőbb hasznot Bátor Ferenc ügyvezető igazgató.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik