Üzleti tippek

Lidl-ügy: nincs mód a fizetésre?

Ma délben ült tárgyalóasztalhoz a Lidl és az áruházakat blokád alá vevő vállalkozók. Megállapodás azonban nem született, jogilag nincs lehetőség a fizetésre.

Nincs semmilyen jogi lehetőség, arra, hogy a Lidl kifizesse a vállalkozóknak az általuk követelt pénzt. Így nem sikerült megállapodásra jutni – mondta az FN24-nek Gyalog Balázs, a Lidl jogi képviselője. Pénteken lesz a következő tárgyalás – tette hozzá. Ez már bőven túlmutat a mostani vitán, az építőipart általánosan érintő körbetartozások megoldására lenne szükség – vélekedett.


Fotó: MTI

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) elnöke, Éliás Ádám az FN24-nek elmondta: a vállalkozók ügyvédeinek a javaslatait elutasította a Lidl, kommunikációs trükknek, időhúzásnak minősítette a tárgyalást. A kifizetésre szerinte van törvényes mód, követelésvásárlásnak (követelésengedményezésnek) hívják – fűzzte hozzá. Ezzel a megoldással élt már hasonló helyzetben a felszámoló. Egy másik lehetőség szerint pedig, ha a Lidl felbontja a szerződést a Gropius Zrt.-vel, akkor az ügy kikerül a felszámoló hatásköre alól, és az alvállalkozók (akik a tényleges munkát elvégezték) benyújthatják a követeléseiket egyenesen a Lidlnek.

A VÉSZ elnöke nem számít eredményre a pénteki tágyaláson sem . Az FN24-gyel közölte: keményen folytatják az akciót, nem adják fel.

A VÉSZ még november 15-én délelőtt vette blokád alá a Lidl szigetszentmiklósi és székesfehérvári logisztikai központjait. A kamionkaput elállták az autóikkal, teljesen elzárva az utat az áruforgalomtól. A vállalkozók által indított blokád oka az volt, hogy a Bécsi úti Lidl építésében részt vevő hat VÉSZ-tag alvállalkozót nem fizette ki a fővállalkozó Gropius Zrt. A Lidl Magyarország Bt. az FN24-gyel korábban azt közölte, ők a szerződéses partnereik követeléseinek maradéktalanul eleget tettek.

Ugyanakkor szeretnék, hogy rendeződjön a Bécsi úti áruházuk építésén dolgozó alvállalkozók helyzete. Ezért nyitottnak mutatkoztak arra, hogy a most hétfőn általuk ügyvédi letétbe helyezett 170 millió forintot kifizessék a (felszámolás alá került) fővállalkozó Gropius helyett az alvállalkozóknak. Pedig a Lidl egyébként a Gropius felé mindent kifizetett, és szerződéses kapcsolatban csak a fővállalkozóval van. Hétfőn este tárgyaltak is a hat alvállalkozóval.

Ha lenne jogi lehetőség arra, hogy az összeget a fővállalkozó helyett átutalja az áruházlánc, akkor ezt megteszik – tájékoztatta az FN24-et korábban Gyalog Balázs. Ehhez az is kell, hogy a Gropius felszámolója is áldását adja a tranzakcióra. Gyalog Balázs hangsúlyozta, erre azért is van feltétlenül szükség, mert (érthető módon) a Lidl mindenképpen el akarja kerülni, hogy kétszer kelljen kifizetnie a 170 millió forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik