Üzleti tippek

Kevesebb ingyen pénz lesz

A jövőben csökken a vállalkozásoknak kiírt pályázatokon belül a vissza nem térítendő támogatások aránya.

Kapcsolódó cikkek

A gazdaság szereplőit elsősorban a vissza nem térítendő támogatást is tartalmazó pályázatok érdeklik, vagyis ha van „ingyen pénz” is a beruházáshoz. De mivel a pályázatokkal arra akarják serkenteni a cégeket, hogy fenntartható terveket valósítsanak meg, ezért a jövőben csökkentenék a vissza nem térítendő részt is tartalmazó pályázatok arányát – mondta el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának (GOP) főigazgatója, Siba Ignác.

November elején nyílt meg az új kombinált mikrohitelprogram (GOP 2011.2-1-1, KMOP 2011.1-2-1), amelynek segítségével 10-150 millió forint közötti támogatást lehet nyerni (ez a teljes projekt 25 százaléka) – ismertette Siba Ignác az IIR Magyarország Bankszektor 2011 címmel rendezett konferenciája második napján, szerdán. A pályázatot eszközvásárlásra, ingatlanberuházásra vagy marketingre lehet felhasználni. Reginális logisztikai központok fejlesztésére (GOP 2011.3-2-1) 20-150 milliós támogatás nyerhető (a projekt 25 százaléka szintén). A pályázatokat december 31-ig lehet beadni.

Siba Ignác szerint az idén felgyorsult a pályázatok ügyintézése. A banki hitel és a garanciák intézése maximum 120 napot vesz igénybe, az NFÜ kisebb projekteknél átlagban 9 nap alatt szerződik, s a pályázatok kétharmada, háromnegyede nyer. Ha egy cég hajlandó időt és energiát szánni rá, nyerhet – összegzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik